Prethodni članak
Sljedeći članak

FOTOGALERIJA: Ivanići više od 60 godina proizvodili jedinstvene igračke

Izložba Dječjih igračaka u Mariji Bistrici


U sklopu Ljeta u Mariji Bistrici u Centru za posjetitelje Marija Bistrica u subotu je, u organizaciji Udruge STAV, otvorena izložba ''Dječje igračke Ane i Slavka Ivanića''. Proizvodnja drvenih dječjih igračaka od 2009. godine upisana je na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine čovječanstva te je još uvijek sačuvana u selima i zaseocima oko Marije Bistrice,  a na izložbi se predstavlja izbor drvenih dječjih igračaka i drugih suvenira od drva koje su više od šezdeset godina proizvodili gornjostubički majstori Slavko i Ana Ivanić.

Oni su proizveli preko dvjesto različitih proizvoda od drva, a svaki od njih bio je jedinstven zahvaljujući ručnoj izradi i oslikavanju. Danas se njihove igračke čuvaju u Muzeju seljačkih buna u Gornjoj Stubici, Muzeju ''Staro selo'' Kumrovec i Etnografskom muzeju u Zagrebu, a mnogi pojedinačni primjerci su u privatnom vlasništvu njihovih mnogobrojnih kupaca. 

Na izložbi se predstavljaju igračke iz privatnog vlasništva njihovih suradnika, prijatelja i kupaca. Autorica izložbe je Lidija Kelemen, a ostvarena je u suradnji i uz stručnu pomoć Tatjane Brlek, Irene Horine Đuretek i Ivane Škrlec. Na otvorenju je bila i Ana Ivanić, dok je suprug Slavko prije nekoliko godina preminuo. Program otvorenja vodila je Ana Kruhak, a pjesmom ga je uveličao Ženski vokalni sastav 'Maria' Udruge STAV.

Prisutne je na početku pozdravila dr. Sanja Kovačić, predsjednica Udruge STAV, podsjetivši i na druge ovogodišnje projekte udruge. O izložbi je više rekla njena autorica Lidija Kelemen, kustosica Muzeja seljačkih buna, a izložbu je pohvalio i o važnosti očuvanja tradicije govorio izaslanik župana KZŽ Željka Kolara, Savjetnik za protokol i odnose s javnošću KZŽ Damir Galoić, koji je naglasio i kako županija redovno pomaže tradicijske obrte. Izložbu, koja je sufinancira sredstvima Krapinsko-zagorske županije, otvorila je Ana Ivanić, a ostat će otvorena do 26. kolovoza.

FOTOGALERIJU POGLEDAJTE OVDJE

U Mariju Bistricu dolazi ''Crvena jabuka''

Nastavak Manifestacije ''Ljeto u Mariji Bistrici'' je u nedjelju 4. kolovoza, dan uoči Dan pobjede, branitelja i domovinske zahvalnosti. Tradicija je da se u Mariji Bistrici ovaj praznik obilježi velikom koncertom, a ove godine nastupit će ''Crvena Jabuka''. Uz njih svirat će i Boss band, a tu je i ponuda vina Udruge vinara i podrumara Vinski vrh. Početak je u 20 sati na središnjem bistričkom trgu. 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook