Prethodni članak
Sljedeći članak

Pojavila se kožna bolest od koje strahuju turisti diljem obale. Evo koliko je opasna


Proteklih par dana kroz medije se provlači priča o širenju kožne infekcije, takozvanih slatkih krasta, odnosno bolesti koja se zove 'impetigo'. Mnogi misle kako su je 'pokupili' na plaži.  Riječ je o infekciji kože koja se najčešće javlja kod beba i male djece, u većini slučajeva ljeti.

Dermatologinja Sanda Gojčeta za RTL je pojasnila kako se radi o 'bakterijskoj infekciji, uglavnom površinskih slojeva kože, koju uzrokuje ili bakterija streptokok ili zlatni stafilokok'.

"To je bakterijska infekcija, uglavnom površinskih slojeva kože, koju uzrokuje ili bakterija streptokok ili zlatni stafilokok. Javlja se češće u ljetnim mjesecima uglavnom najčešće kod djece", pojašnjava dermatologinja Sanda Gojčeta.

Hrusta može biti nekoliko, a mogu zahvatiti i cijelo tijelo. Najčešće se pojavljuju na licu, rukama i nogama. Prenosi se kontaktom.

"Nije ugrožavajuće, u većini slučajeva nije opasno, to baš zahvaća samo površinski sloj kože tako da se ne širi nigdje dublje i uglavnom prolazi na terapiju vrlo dobro bez nekakvih posljedica", dodaje Gojčeta.

Najčešće se javlja kod djece, ali i odrasli mogu razviti ovu infekciju, posebno oni slabijeg imuniteta.

Osim slatke kraste, zbog ljetnih uvjeta mogu se razviti i druge kožne promjene kao tamne fleke ili gubitak pigmenta.

Uglavnom prolaze same od sebe, no bakterije i gljive vole vlažne uvjete u kojima se brže razmnožavaju. Osim plićaka, s većim brojem ljudi, vole i mokre ručnike.

"Rijetko se to događa, nije to nekakva česta pojava, nije toliko opasno, ali preporuča se ipak osušiti i često mijenjat ručnik", savjetuje dermatologinja Gojčeta.

Većina se ljudi, kad vide promjene na koži, uplaši, ali nema razloga za strah - nisu opasne i jednostavno se liječe.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook