Prethodni članak
Sljedeći članak

Zanimljiv projekt mobilnosti za osoblje u obrazovanju odraslih


Školi stranih jezika Intera iz Zlatara, čija je vlasnica prof. Jasna Polanović,  odobren je Erasmus + projekt pod nazivom „Inovativne metode, alati i vještine u poučavanju jezika“ . Riječ je o  kratkoročnom projektu mobilnosti za osoblje u obrazovanju odraslih, a odobrila ga je Agencija za mobilnost i europske programe na pozivnom natječaju u veljači. Sam projektni prijedlog ocijenjen je s visokih 92 od 100 bodova i na listi odobrenih projekata zauzeo je visoko drugo mjesto.

Projekt obuhvaća tri mobilnosti osoblja na osposobljavanja u Italiji i Irskoj. Jasna Polanović svoje će vještine usavršavati u talijanskom gradu Bologni, od 28. srpnja do 4. kolovoza,   i steći znanja o suvremenim inovativnim metodama poučavanja. Vježbat će  nove alate, strategije i pristupe koji će poboljšati angažman, motivaciju i postignuća polaznika tečajeva jezika.

Mobilnosti u Irskoj  obuhvaćaju dva tečaja. Na prvome će učiteljica Mateja Posavec iz Donje Stubice, od 4. do 11 . kolovoza, naučiti kako uklopiti vještine 21. stoljeća u poučavanje jezika kroz unutarnju i vanjsku motivaciju polaznika,te  steći vještine potrebne za pripremu tema i aktivnosti nastavnog sata „obrnute učionice“. Osposobljavanje pokriva i dio razmjene iskustava o stanju, izazovima i prilikama u obrazovanju danas.

Znanja o umjetnoj inteligenciji

Kroz osposobljavanje naziva „Na tečaju Umjetna inteligencija za obrazovanje: Istraživanje granica IKT-a“ učiteljica  Sandra Gregurić iz Bedekovčine steći će znanje o dobrobiti korištenja umjetne inteligencije u poučavanju, ali i moguće rizike. Također će steći praktično iskustvo s AI (umjetna inteligencija)  za jezičnu vježbu i simulacije razgovora, kao i AI alatima za procjenu i povratne informacije, onima za razvijanje komunikacijskih vještina, za samostalno učenje te za poboljšanje vještine pisanja. S kolegama iz različitih krajeva Europe raspravljat će o etičkim pitanjima u vezi korištenja umjetne inteligencije u obrazovanju.

Ovim projektom unaprijedit će se poučavanje jezika uvođenjem inovativnih metoda, alata umjetne inteligencije i vještina 21. stoljeća sa svrhom  jačanja kapaciteta škole, jezičnih i transverzalnih vještina polaznika. Tijekom godine dana, koliko traje projekt ,novostečeno  znanje pretočit će se u materijale za nastavu i aktivnosti za polaznike tečajeva. Polaznici spomenute Škole, registrirane kao obrt za jezične usluge i prevođenje,  su građani Zlatara, Zlatar Bistrice, Lobora, Konjščine, Marije Bistrice i drugih okolnih mjesta. Utemeljena  je 2019. godine. Inače, projekt  traje godinu dana, od ovogodišnjega 1. srpnja do 1. srpnja iduće godine. Kako kaže prof. Jasna Polanović,  do sada je realizirana priprema mobilnosti, što znači da su sklopljeni ugovori s Agencijom za mobilnost i programe EU, s organizacijama koje održavaju osposobljavanja, isplanirana su putovanja i kupljene su karte te podmireni troškovi smještaja i prijevoza.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook