Prethodni članak
Sljedeći članak

[FOTOGALERIJA] Vrijedno i zabavno iskustvo: Osnovnoškolci podigli kamp na Ivanščici

Osnovna škola Bedekovčina i ove je godine provela projekt 'Težimo izvrsnosti' u sklopu kojega su djeca provela dva dana u kampu na Ivanščici


U netaknutoj prirodi Ivanščice, Učenici Osnovne škole Bedekovčina kroz dvodnevni su kamp učili pravilnom ponašanju u prirodi, izvodili pokuse i radionice, nakon kojih su postali bogatiji za izuzetno važna znanja i vještine. Osnovna škola Bedekovčina ovaj je dvodnevni kamp organizirala kao završnicu projekta 'Težimo izvrsnosti', koji se u školi provodi već osmu godinu.

Kamp kod Belecgrada

Projekt 'Težimo izvrsnosti' izuzetno je popularan u bedekovčanskoj osnovnoj školi, obzirom da ga je ove godine pohađalo 92 učenika. Radionice su se održavale od travnja do srpnja, i to uglavnom tijekom školskih praznika i subotama. Upravo su te radionice bile preduvjet djeci da bi mogla sudjelovati u samoj završnici projekta, kampu koji je ove godine održan van škole, na Ivanščici. Tijekom dva dana, djeca su odradila radionice šumske pedagogije, pohod do lokacije Belecgrad, odnosno vrha Babin zub, kao i ciljane igre kroz koje su savladali brojne vještine i naučili mnogo toga o prirodi, ponašanju u prirodi te stekla znanja i iskustva koja inače ne bi mogla u svakodnevnom životu.

Kamp su podigli kod planinarske kuće Belecgrad na 445 m nadmorske visine. – Lokacija je to koja nam je pružila upravo onakve mogućnosti kakve završnica ovog projekta iziskuje: lijepi ambijent i netaknutoj prirodi gdje ne samo da se mogu odraditi kvalitetni planirane radionice iz područja fizike, biologije, kemije, ekologije i engleskog jezika, već smo mogli ujedno i napraviti neke usporedbe. Primjerice, koliko je loš antropogeni utjecaj na prirodu. Obzirom da smo mi u Bedekovčini, industrijskom gusto naseljenom dijelu Hrvatskog zagorja, gdje smo analizirali kvalitetu rijeke Krapine, a onda potoka ovdje na Ivanščici koji hrane tu rijeku Krapinu, vidjeli smo sve negativne učinke i razlike u kvaliteti vode na samo 20 kilometara – rekao je ravnatelj OŠ Bedekovčina, uz Martu Kokolić koordinator projekta, Ivan Paradi.

Istaknuo je kako je velika motivacija da se ovaj projekt i dalje provodi i unapređuje činjenica da učenici u ovome uživaju. – Oni spremni, voljno i punog srca izvršavaju sve aktivnosti i vođenu igru, ni ne znajući da tako stječu funkcionalna znanja i vještine koje će im biti od koristi. U tome su vrlo dobri, primjerice, za samo pola sata podigli smo logor, djeca su bila vrlo vješta u podizanju šatora, iako su se neki po prvi puta s time susreli – rekao je još ravnatelj Paradi.

Radionice

Kao što smo već spomenuli, u projektu je ove godine sudjelovalo 92 djece kroz radionice koje su vodile učiteljice Danijela Paradi, Ivana Severin, Andrea Mokrovčak, Mirela Juras, Maja Gulija i Darinka Svečnjak.  – Djeci je sve to jako zanimljivo, budući da od početka dolaze dobrovoljno na sve radionice. Jako su motivirani i zadovoljni ovime – istaknula je Ivana Severin, učiteljica matematike i fizike, dodavši kako su radionice prilagođene uzrastu djece, a kroz njih i brojne pokuse djeca uče o čaroliji svijeta oko sebe i kako je stvari sama priroda posložila.

Prije ovog kampa, za učenike od 5. do 8. razreda, održan je i kamp za učenike nižih razreda, i to u Gorskom kotaru na lokaciji Stara Sušica. – Djeca su tamo također u dva dana kroz radionice šumske pedagogije bila o okolišu, kroz determinaciju biljaka i životinja, izradu skulptura od materijala iz prirode te kroz šetnju šumom – rekla je Danijela Paradi, učiteljica biologije i kemije.

Kako se engleski jezik uklopio u ovaj kamp, pojasnila je voditeljica, učiteljica engleskog jezika Andrea Mokrovčak. – Težište smo stavili na opću kulturu i kulturološke sadržaje. Naime, u SAD – u je kampiranje popularna aktivnost, djeca tijekom godine idu na razne kampove raznih tematika. Mi smo ovdje razgovarali o kampu, običajima kampiranja u SAD – u, šatorima i slično, a odradili smo i dio sadržaja koji nema nužno veze s kampom – rekla je Mokrovčak.

Ponašanje u prirodi

Kroz ovaj projekt nastavljena je i dobra suradnja s Javnom ustanovom 'Zagorje zeleno', čija je ravnateljica Dijana Hršak djeci držala radionice šumske pedagogije. – Ovdje su djeca koja su zainteresirana za takve stvari, stoga je lakše s njima raditi. Educirani smo po pitanju metoda poučavanja, stoga je i interakcija s djecom zanimljiva. Radionice smo prilagodili uzrastu djece, ali i njihovom predznanju. Ideja je zadržati im fokus, pokušati im ukazati i potencirati osjetila, da čuju, mirišu, gledaju, dignu pogled, da osjete prirodu oko sebe. Ivanščica je prekrasan lokalitet, sam po sebi vrlo vrijedan zbog svoje biološke raznolikosti – rekla je Dijana Hršak.

Osim šetnje prirodom i uspona na Babin zub, djeca su se upoznala s biljaka i životinjama, izrađivali su slike od prirodnih materijala, kao i parfeme. Ravnatelj Paradi ističe kako su tijekom proteklih sedam godina održavanja projekta upravo kroz vrijedne radionice, ali i ovakva druženja, djeca naučila osnove preživljavanja u prirodi.

– Naučila su kako se u prirodi kretati i ponašati, o jestivim i nejestivim biljkama i plodovima, kako zapaliti vatru, osigurati ložište i još štošta – kaže ravnatelj. Kako bi se ovakvi projekti mogli uopće provoditi i to na ovakav kvalitetan način, koji je djeci zanimljiv i iz kojega puno uče, važan je nastavnički kadar, kojega ova škola ima. – Imamo ljude i samim time imamo dobru priču. Sretni smo da imamo nastavnike koji vuku i rade čudesan posao u raznim područjima s djecom, za što je, nažalost, njihov trud i angažman premalo plaćen. No, predanost u radu s djecom dovodi do realizacije ovakvih projekata koji puno znače – kaže još Paradi.

Uzbudljiv doživljaj

Koliko je djeci sve to bilo privlačno i zanimljivo, ali i koliko su sama vješta u mnogočemu, dokazuje činjenica da su za pola sata podigli cijeli kamp sa šatorima.

– U kampu nam je super, a uspon je bio odličan, rekao je Matej Vukić iz 6.a razreda.

S njime se složio i Kristijan Vukić iz 5.b koji je rekao kako je spavati u šatoru bilo super. – Prvi puta sam sad bio na Belecgradu i bilo je jako lijepo. Teško se bilo popeti, ali kad sam došel gore, bilo je prekrasno – rekao je Kristijan.

Njegovog kolegu iz razreda Martina Pozaića posebno je očarao pogled s najvišeg vrha. – Pogled gore je vrhunski, zamislio sam si ko da letim! Htio bih više ovakvih izleta – ispričao nam je Martin. Djevojčice Marija Mišar i Petra Frančina otkrile su nam pak kako su izrađivale slike od prirodnih materijala i parfeme.

– Učili smo i o ponašanju u prirodi, primjerice da se ne smije paliti vatra u šumi, tjerati životinje, kampirati na bilo kojem mjestu i brati zabranjene biljke – rekle su djevojčice, otkrivši nam da im je posebno uzbudljivo spavati u šatoru.

Osvrnuli smo se i na 'poljski WC' uz kamp i pitali djecu koliko su upoznati s korištenjem istog. Dok su neki rekli kako to vide po prvi puta, drugi su se prisjetili kako su takve toalete već vidjeli kod baka i djedova ili kod starijih kleti te da su ih i prije koristili.

Pogledajte i FOTOGALERIJU ovog uzbudljivog događanja koju smo napravili na Ivanščici.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook