Prethodni članak
Sljedeći članak

Gori Dinara i prilazi granici BiH, a tamo nema vatrogasaca i područje je nepristupačno


Već drugi dan gori na širem kninskom području. Jučer su ispod brda Oton bile ugrožene kuće, u kojima većinom nema stalnih stanovnika, a rasplamsao se i požar na Dinari. Nekoliko kilometara dugu vatrenu frontu, koju je zapalio grom, "krote" kanaderi i tek manjim dijelom zemaljske vatrogasne snage jer je riječ o teško pristupačnom području, donosi Net.hr.

Kroz Oton Bender i druga naselja ispod brda Oton jučer je prohujao požar, ali velikim naporima vatrogasaca kuće su spašene.

"Najvažnije da smo u toj jednoj kaotičnoj situaciji, koja je nastala veoma brzo i na velikoj fronti, uspjeli doći u poziciju da nema ugroženih stanovnika. Ustvari, bilo je ugroženih, ali nikome nije falila dlaka s glave", kaže Predrag Burza (SDSS), načelnik Općine Ervenik, i dodaje kako je u požaru koji je zahvatio više od tisuću hektara stradalo i nekoliko kilometara dalekovoda, pa sva naselja nemaju struje:

"Jedan dio ima, drugi će dobiti večeras do 21 sat, a treći i manji dio bogami možda i za koji dan zato što jako veliki broj stupova fali. Osim toga, jedan dio nema načina osim da ljudi ručno odnesu bandere, ručno iskopaju nove rupe za nove stupove i postave kabele. U tom dijelu naselja električna energija će biti dostupna možda za 3-4 dana.

Drugi veliki požar na širem kninskom području je na Dinari, iznad poligona Crvena zemlja. Vatrena fronta je razvučena na nekoliko kilometara, gori po planinskim vrhuncima i realno je da će prijeći granicu.

S bosansko-hercegovačke strane planine Dinara je potpuno u dimu. Na području Općine Bosansko Grahovo miris paleža se itekako osjeća u zraku.

A, vatrogasci s druge strane granice teško da mogu pomoći jer ih gotovo i nema. Kada je prije dvije godine požar krenuo s njihove strane prema Hrvatskoj, gorio je čak mjesec i pol jer je područje nepristupačno, a vatrogasna infrastruktura nerazvijena.

"Nemoćni smo. Možemo izići s ovim vozilom i 4-5 ljudi. Imamo tri vozila na raspolaganju, vatrogasnu cisternu s 12 kubika i 2 navalna vozila, ali ta dva vozila nisu registrirana. Ne možemo ih registrirati jer nemamo stalne prihode. Nismo na budžetu Općine", kaže Ivica Ivanović, predsjednik DVD-a Korita Bosansko Grahovo, o društvu koje se financira donacijama ili od prijevoza vode stanovništvu gdje nema vodovoda, a sada je vrijeme suše, pa su im gusterne presušile.

Siromašna Općina teško sama može razviti adekvatan sustav zaštite od požara ogromnog planinskog područja, pa se nadaju da će se Park prirode Dinara "protegnuti" i na bosansko-hercegovački teritorij.

"Općina Bosansko Grahovo je unatrag nekoliko godina donijela odluku o proglašenju zaštitne zone Dinare. Na Gradu Livnu je da i oni donesu da bi ušli u taj program. Jer ako Dinaru proglasimo zaštićenom zonom, svi ćemo imati interesa", smatra Uroš Đuran, načelnik Općine Bosansko Grahovo.

To je izvorno inicijativa Šibensko-kninske županije koja je spremna i financirati projekt dokumentacije za proglašenje dodatnog zaštićenog dijela Dinare. Park bi obuhvaćao administrativne dijelove Grada Knina i Općine Kijevo na hrvatskoj strani i općina Bosansko Grahovo, Livno, a moguće i Tomislavgrada na BiH strani.

"Tako bi sigurno mogli povući značajna sredstva iz EU jer prekogranični projekti pokazuju baš ono što EU želi vidjeti, a s druge je strane to ono što je nama nasušno potrebno jer planina, živi svijet planine te ova voda ne poznaju naše administrativne granice", zaključuje šibensko-kninski župan Marko Jelić (Akcija za promjene).

U tom slučaju bi se mogao formirati nadzor područja i izgraditi vatrogasni sustav s adekvatno opremljenim vatrogascima od koristi za obje države, ali i za razvoj cijelog tog područja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook