Prethodni članak
Sljedeći članak

Grad tužio Prajs, Astru i Oroteks

Problem efikasne naplate komunalne naknade prisutan je u mnogim zagorskim gradovima i općinama. U pokušaju da riješe pro


Problem efikasne naplate komunalne naknade prisutan je u mnogim zagorskim gradovima i općinama. U pokušaju da riješe problem i naplate dugovanja u Oroslavju su odlučili pribjeći i nekim nepopularnim mjerama.


- Situacija je više nego ozbiljna. Potraživanja Grada Oroslavja prema tvrtkama iznose preko 2,2 milijuna kuna, a prema građanima 413.125 kuna. Od toga je samo dug Prajsa, Astre i Oroteksa skoro 1,4 milijuna kuna te je utužen i u tijeku je sudski spor sa spomenutim firmama.

Do kraja prošle godine dug ostalih firmi iznosio je 855 tisuća, od kojih se 210.000 kuna odnosilo na porez na tvrtku, a 645.000 kn na komunalnu naknadu. S obzirom da problem nismo uspjeli riješiti dogovorom, morali smo pribjeći drugim mjerama - doznajemo od oroslavskog gradonačelnika Ivana Tuđe.

Šalju opomene

U tijeku je slanje opomena pred ovrhu tvrtkama dužnicima, a rok za uplatu je do 20. listopada ove godine. U drugoj fazi opomene će se slati i građanima dužnicima, a prvi na meti bit će pojedinci koji do sada uopće nisu plaćali komunalnu naknadu.

- Činjenica je da su kućanstva redovitija u pogledu plaćanja komunalne naknade, no pet do deset posto stanovnika jednostavno ne želi plaćati komunalnu naknadu, što nije pošteno u odnosu na one koji svoje obveze redovito ispunjavaju. Tako ćemo opomene prvo slati upravo takvim pojedincima - rekao je Tuđa. Inače, dug tvrtki i građana kada je u pitanju komunalna naknada, vjerojatno je i veći s obzirom da se navedena dugovanja odnose na razdoblje do 31. prosinca prošle godine.

Jedna od otežavajućih okolnosti kada je u pitanju naplata komunalne naknade je i ta što Grad Oroslavje nema stvarni uvid u brojčano stanje firmi na svojem teritoriju. Naime, prema riječima gradonačelnika Tuđe Porezna uprava ne dostavlja redovito informacije. - Naknadno smo došli do saznanja da su se neke firme, naši dužnici u međuvremenu ugasile, tako da bi se u tom pogledu zakon trebao izmijeniti. Naime, lokalne jedinice trebale bi imati bolji uvid u stanje stvari - rekao je Tuđa.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook