Prethodni članak
Sljedeći članak

Uporna viroza neda Jakopcima na sud

»Doma bolestan leži u krevetu. Sve nas je u kući bila shrvala viroza. Može njega i Hitna pomoć dovesti na sud, ali


»Doma bolestan leži u krevetu. Sve nas je u kući bila shrvala viroza. Može njega i Hitna pomoć dovesti na sud, ali mislim da bi to bilo nezgodno«, opravdavao je u ponedjeljak na zlatarskom Županijskom sudu zagorski poduzetnik Mladen Jakopec (70) nedolazak na ročište svojeg sina Davorina.

Predsjednik sudskog vijeća, sudac Petar Šakić, nije imao izbora nego raspravu odgoditi za 26. ovog mjeseca, a branitelja Jakopca mlađega, odvjetnika Hrvoja Pažina, zadužio je da sudu dostavi medicinsku dokumentaciju o bolesti.

Pored Jakopca u ovome su milijunskome slučaju optužnicom obuhvaćene i druge odgovorne osobe u Jakopečevim nekada uspješnim poduzećima, koja su danas u stečaju, i to Robert Bobinec, Davorin Jakopec i Stjepan Cindori.

Jakopec je optužen da je u svojim poduzećima Naprijed Jakopec i Mesnoj industriji Jakopec, počinio šest kaznenih djela zloporabe ovlasti u gospodarskome poslovanju te kaznena djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja. Tako se tom posrnulom poduzetniku, koji je početkom devedesetih bio sinonim uspješnog gospodarstvenika s dugogodišnjom tradicijom, stavlja na teret da je tijekom 1998. i 1999. godine, kao osnivač i direktor Mesne industrije i Naprijeda, plaće svojim radnicima isplaćivao u gotovini kako bi stekao nepripadnu materijalnu dobit za svoje poduzeće. Tako je u dvije godine mimo računa poduzeća isplatio 4.884.526 kuna, na što nije platio poreze i doprinose, čime je državu navodno oštetio za 6.738.116 kune.

Jakopcu se stavljaju na teret i milijunski iznosi u američkim dolarima. Iako je znao da ih nema otkud vratiti, kaže se u optužnici, poduzeće Naprijed Jakopec podiglo je u Arab banci u Austriji dva milijuna dolara kredita. Kao jamstvo za kredit u Privrednoj banci Zagreb založene su nekretnine Jakopčevih dvaju poduzeća. Nešto više od 1,6 milijuna dolara Jakopec je prebacio na račun Mesne industrije, kao dugoročnu pozajmicu za nabavu robe.

Jakopec kredit nije vratio pa je Arab banka aktivirala garanciju pri Privrednoj banci Zagreb, koja je morala isplatiti poduzetnikov dug. Time je Jakopčevo poduzeće navodno steklo dobit od 9,2 milijuna kuna. Zbog inkriminiranih poslova, Jakopec je potkraj 2000. godine završio u pritvoru, ali je pušten nakon šest mjeseci do kad je trebalo završiti financijsko vještačenje.

U međuvremenu je Jakopec u dva slučaja pred Općinskim sudom u Zlataru pravomoćno oslobođen krivnje da je državu oštetio za milijunske iznose poreza i doprinosa u istim poduzećima.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook