Prethodni članak
Sljedeći članak

Građani se već sada mogu prijaviti za cijepljenje protiv covida

Za cijepljenje se možete prijaviti telefonskim pozivom liječnicima obiteljske medicine


Očekuje da će Europska regulatorna agencija odobriti upotrebu Pfizerovog cjepiva 21. prosinca ove godine, a Index je danas od izvora bliskih Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo doznao da će prva cjepiva u Hrvatsku, baš kao i u ostale zemlje EU, stići već za Božić. No prema informacijama do kojih je došao Index, riječ je o simboličnoj količini od samo 2000 doza.

Za cijepljenje se možete prijaviti telefonskim pozivom liječnicima obiteljske medicine

Iako nije izgledno da će značajnije količine cjepiva stići u Hrvatsku prije siječnja, građani se već sada mogu prijaviti za cijepljenje protiv covida-19.Građani se za cijepljenje protiv covida-19 mogu prijaviti telefonskim pozivom svojim liječnicima obiteljske medicine.
Iz Nacionalnog stožera civilne zaštite pozivaju građane da se za cijepljenje prijave što prije.Naime, u Stožeru žele što prije napraviti svojevrsnu bazu podataka građana koji su se prijavili za cijepljenje, nakon čega će cjepivo ići po unaprijed najavljenom rasporedu, javlja Index.hr.

Kako je nedavno objavio HZJZ, prioritetne skupine za cijepljenje protiv covida-19 obuhvaćaju osobe s povećanim rizikom od teških oblika bolesti, djelatnike u zdravstvu te korisnike i djelatnike pružatelja usluga smještaja osoba starije životne dobi i odraslih osoba s invaliditetom. Nakon cijepljenja ovih skupina stanovništva predviđeno je da se cjepivo ponudi cijelom stanovništvu.


Za cijepljenje protiv koronavirusa nije potrebno potpisati obrazac.

Iz Ministarstva zdravstva sinoć su poručili da za cijepljenje protiv covida-19 nije potrebno potpisati obrazac pristanka.
"U okviru postojećih propisa i programa cijepljenja ne navodi se obveza potpisivanja obrazaca pristanka na cijepljenje prilikom cijepljenja protiv zaraznih bolesti, pa se tako neće zahtijevati ni potpisivanje obrazaca pristanka na cijepljenje protiv bolesti covid-19.
Prilikom cijepljenja ne koriste se niti se popunjavaju obrasci kojima bi odgovornost, materijalnu i kaznenu, prenosili na liječnike niti postoji obveza potpisivanja istih od strane cjepitelja", stoji u priopćenju Ministarstva.

Cjepivo će biti dobrovoljno, ali da bi bilo efikasno, ključno je da se velika većina građana cijepi. I onima kod kojih efikasnost cjepiva ne bude stopostotna ipak će pružiti djelomičnu zaštitu te će u slučaju zaraze koronavirusom imati blaže simptome i razvijati blaže oblike bolesti nego bez cijepljenja, prenosi Index.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook