Prethodni članak
Sljedeći članak

POGAĐA SAMO ŽENE : Znate li što je "produljeni covid" ?

Nakon što prebole covid, mnoge žene imaju novi simptom tzv. "produljeni covid", zbog kojeg dolazi do alarmantih poremećaja u menstrualnom ciklusu


Pojavio se novi simptom tzv. "produljeni covid" koji pogađa samo žene koje su preboljele zarazu koronavirusom, piše The Sun.

Neke od ispitanih žena rekle su da nakon korone imaju neredovit menstrualni ciklus, dok se druge žale na obilno krvarenje.

Tako se jedna žena, koju su nazvali Rose, požalila u Medical News Today, da je prije 8 mjeseci prebolila koronu, a da je u tom periodu imala samo 5 mjesečnica.

Čitateljica Bianca rekla je kako je s njom isprva bilo sve u redu, no nakon tri mjeseca od bolesti počela je imati jaka menstrualna krvarenja.

Edith pak ima još većih problema :

"Nakon covida moja mjesečnica je neredovita, nekad traje više, nekad manje dana, različiti je intezitet krvarenja, bolovi su drukčiji. Uglavnom, sve se poremetilo i postalo nepredvidivo", tvrdi začuđena žena.

Doktorica Linda Fan, profesorica opstetricije, ginekologije i reproduktivnih znanosti sa Sveučilišta Yale napominje da postoji biološka vjerojatnost da korona može napasti ovulacijske funkcije ženskih organa.

I jedna kineska studija, objavljena u Reproductive BioMedicine online,pokazala je da čak četvrtina žena koje su preboljele covid imaju menstrualnih tegoba.

Dr. Sarah Jarvis s Patientacces.com pak ističe da bi stres zbog bolesti mogao biti uzrokom poremećaja u menstrulanom ciklusu jer koronavirus izaziva hormonalnu neravnotežu u tijelu žene.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook