Prethodni članak
Sljedeći članak

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina obilježilo  Svjetski dan prve pomoći


Kada bi voljena osoba doživjela srčani udar u vašoj blizini, biste li joj znali pružiti prvu pomoć i spasiti život ili bi preminula do dolaska hitne medicinske pomoći? Ovo pitanje djeluje radikalno, ali je realnost i odgovor na njega, sudeći prema dostupnim statistikama, nije pozitivan.

U Hrvatskoj u jednom danu 24 osobe umru od iznenadnog srčanog zastoja, a procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive iznenadni srčani zastoj, preživi njih tek 5 do 10! Jedini postupak koji u takvoj situaciji može spasiti život jest pozivanje hitne medicinske pomoći i započinjanje postupka oživljavanja.

Kao i u mnogim europskim zemljama, prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 13 minuta. Ukoliko joj se ne pruži odmah pomoć, osoba neće preživjeti jer već nakon 4 minute srčanog zastoja dolazi do nepovratnog oštećenja mozga, a nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje.

Svjetski dan prve pomoći koji se svake godine obilježava druge subote u rujnu, prilika je za podsjećanje da prva pomoć nije samo humani čin, već nužna vještina o kojoj ovise ljudski životi i zdravlje.

Gradsko društvo Crvenog križa Krapina obilježilo je Svjetski dan prve pomoći u suradnji sa Srednjom školom Krapina. Održana je radionica o neodgodivim postupcima prve pomoći; Gušenje, krvarenje, besvjesno stanje i reanimacija. Učenici su vježbali postupke i naučili kako mogu nekome spasiti život do dolaska hitne medicinske pomoći.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook