Prethodni članak
Sljedeći članak

NOVOST: Mijenja se cijena naknade za plastičnu ambalažu


Prošlo je više od 20 mjeseci otkako je Hrvatska ušla u eurozonu i prihvatila euro kao službenu valutu. S novom valutom nastupile su i brojne promjene pa tako povratna naknada za plastičnu ambalažu koja je prije ulaska u eurozonu koštala 50 lipa nakon konverzije iznosi sedam centi.

Iako je Hrvatska među prvima uvela povratnu naknadu za plastičnu ambalažu u EU, naše naknade su među najmanjima u Europi. U drugim zemljama se naknade kreću od 10 centi pa nadalje. U Finskoj povratna naknada za razliku od naše zemlje ovisi o veličini ambalaže i materijalu pa tako možete dobiti i 40 centi, dok se u Njemačkoj za povratnu ambalažu može dobiti 25 centi.

U Hrvatskoj ćete često vidjeti umirovljenike kako s vrećama punima plastičnih boca idu prema trgovinama kako bi ih prodali i za dobiveno kupili hranu. U zemlji u kojoj je prosječna mirovina manja od 600 eura, a troškovi života rastu iz dana u dan, mnogi umirovljenici upravo skupljanjem boca pokušavaju pojačati kućni budžet. 

Sramotno niska naknada
U takvoj situaciji nužno je povećati naknadu za plastičnu ambalažu. Ekološke udruge već godinama upozoravaju da je ta naknada sramotno niska i da je treba dignuti da bi bila u skladu s naknadama u drugim zemljama.

Iako su iz ministarstva gospodarstva već prije godinu dana rekli da će cijena povratne plastične ambalaže ići gore, to se još uvijek nije dogodilo.

O dizanju cijene za povratnu plastičnu ambalažu Mirko Budiša, zamjenik direktora Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za Radio Nova Gradiška je objasnio da je u tijeku donošenje uredbe otpadnoj ambalaži koju donosi Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja.

“Dok se ne usvoji uredba, ne znamo točno koliko će to biti, ali do promjena će sigurno doći. U tijeku je donošenje uredbe nakon čega ćemo u javnost izaći s više podataka”, rekao je Budiša.

Dok se uredba ne donese, građanima ostaje samo čekanja i nada da će se uz cijenu povratne naknade s boca maknuti i naljepnice na kojima piše da je povratna naknada 50 lipa iako je Hrvatska napustila kunu prije više od 20 mjeseci.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook