Prethodni članak
Sljedeći članak

Granični policajci umiješani u šverc?

Na Županijskom sudu u Zlataru u petak je počelo suđenje četvorici za krijumčarenje veće količine raznog tekstila iz Slov


Na Županijskom sudu u Zlataru u petak je počelo suđenje četvorici za krijumčarenje veće količine raznog tekstila iz Slovenije u Hrvatsku. Prema optužnici, Božidar Koprivnjak (40) iz Krapinskih Toplica, Željko Tkalec (37) i Nenad Čuček (28) iz Huma na Sutli i Goran Švaljek iz Totovca pokraj Čakovca, 3. ožujka lani dogovorili su se da će preko malograničnog prijelaza Klenovec Humski prevesti kamion natovaren tekstilom.

Svoj naum su proveli u djelo tako što je granični policajac Koprivnjak digao rampu kad je »mercedes« došao na granicu i ne pregladavajući ga pustio da uđe na teritorij Republike Hrvatske. U kamionu su bili Čuček i Švaljek, a dio njihova »klana« bio je sada već bivši granični policajac Tkalec. Policija ih je uhvatila s ilegalnom robom, koju su i prevezli preko prijelaza na kojemu nije moguće carinjene, i oduzeli su im robu.

U kamionu se, naime, nalazilo nešto manje od 13.000 komada muških bokserica, 2380 grudnjaka, 5700 kuhinjskih krpa, 1260 komada dječjih gaćica, 630 muških košulja, 350 ženskih spavaćica i četiri automobilske gume.

Četvorica se terete da na 85.925 kuna vrijednu robu nisu platili porez i carinu, pa su tako državu zakinuli za oko 33.500 kuna. Obrana je sporila da navedni iznos nije točan, već da je rezultat diskrecijske ocjene carinske komisije za tu svrhu osnovane pri carinarnici u Krapini.

Ako bi inkrimirani iznos bio ispod 30.000 kuna, optuženi bi odgovarali za lakše kazneno djelo i predmet bi bio u nadležnosti općinskog suda, a i zapriječene kazne bile bi manje. Zato je sud na sljedeću raspravu početkom travnja odlučio pozvati carinike koji bi trebali rasvijetliti čime su se vodili pri procjeni robe, što spori obrana, a na koju se poziva zastupnik optužbe.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook