Prethodni članak
Sljedeći članak

HDZ: "Propao pokušaj SDP-a u Skupštini Zagorskog vodovoda da podigne cijenu vode"


Nakon što je na Skupštini Zagorskog vodovoda odbijen prijedlog Uprave tog trgovačkog društva da se povisi cijena vodnih usluga za njihove korisnike u iznosu od oko 4 eura mjesečno, priopćenjem za javnost obratila se i Županijska organizacija HDZ-a Krapinsko - zagorske županije.

Naime, Skupštinu Zagorskog vodovoda čine predstavnici zagorskih gradova i općina koje su suvlasnici tog zagorskog javnog isporučitelja vode. Svog predstavnika u Skupštini biraju općinska i gradska vijeća, u nekim slučajevima to budu načelnici, načelnice, gradonačelnici, gradonačelnice, a kod nekih to bude neka druga osoba, uglavnom iz redova vijećnika i vijećnica.

Stoga, dakako, neke odluke Skupštine imaju i svojevrsni 'politički pečat', a pogotovo kad je riječ o u javnosti nepopularnim odlukama, kakva je naravno, u prvom redu ona o povećanju cijene.

Tako se i sada, nakon što omjerom 12 glasova ZA i 12 PROTIV Skupština nije prihvatila prijedlog Uprave, svojim priopćenjem oglasio i zagorski HDZ.

Priopćene prenosimo u cijelosti i bez intervencija:

"Većini u Skupštini Zagorskog vodovoda, koju čine načelnici i gradonačelnici iz redova SDP-a te nekolicina nezavisnih čelnika lokalne samouprave, propao je u petak pokušaj da na Skupštini tog trgovačkog društva povećaju cijenu vode za više od 100 tisuća žitelja Krapinsko-zagorske županije.

Naime, SDP-ova većina glasala je za povećanje cijene od 13 posto dok su protiv ovakve odluke glasali čelni ljudi gradova i općina iz redova HDZ-a, HNS-a te pojedini članovi Skupštine iz redova nezavisnih članova. U konačnici 12 članova Skupštine glasalo je za povećanje cijene te isto toliko protiv čime prijedlog nije prošao.

- Kada treba povećati prihode odnosno umanjiti gubitke najlakše je podići cijenu i teret lošeg poslovanja odnosno teret loših odluka prebaciti na građane i povećati im cijenu vode. Pred nas je stavljen podatak da je Zagorski vodovod u prvih devet mjeseci ove godine generirao 600 tisuća eura manjka i da je povećanje cijene vode nužno kako bi se smanjio taj manjak - kazao je član Skupštine i načelnik Općine Marija Bistrica Josip Milički koji je osobno glasao protiv odluke o povećanju cijene vode. Dodao je kako nigdje nije jasno istaknuto koji su razlozi doveli do tako velikog manjka i da li bi eventualno povećanje cijene vode uspjelo pokriti manjak prihoda. 

- Uprava nije ni približno pojasnila sve ove činjenice kao ni to da su već puno ranije trebali sazvati Skupštinu i upozoriti na manjak. Naveli su da treba povećati primanja zaposlenika kako se ne bi događao odljev radne snage. Osobno to podržavam, ali Uprava je propustila objasniti i dati odgovore na brojna pitanja i probleme koji evidentno postoje u Zagorskom vodovodu - zaključio je Milički dodajući i da je alarmantan podataka da je samo u ovom dijelu listopada dug narastao za dodatnih 80 tisuća eura. 

Protiv povećanja cijene vode bila je i članica Skupštine, načelnica Općine Lobor Ljubica Jembrih, koja je naglasila kako bi povećanje cijene bilo ozbiljan udar u ovoj situaciji na kućne budžete žitelja Krapinsko-zagorske županije.

- S jedne strane imamo Vladu koja već 5. paketom mjera olakšava situaciju prosječne hrvatske obitelji kako bi što manje osjetila utjecaj rasta cijena od energenata pa nadalje. Dok s druge strane imamo ovakav primjer gdje se bez imalo socijalne osjetljivosti pokušalo podići cijenu u vremenima dok bi podizanje cijene bilo čega trebala biti zadnja opcija - naglasila je Jembrih te dodala da je projekt Aglomeracije, iako dobro osmišljen projekt, lošim provođenjem od strane Uprave Zagorskog vodovoda oštetio i uništio veliki broj prometnica. 

- Prijedlog podizanje cijene vode bio je samo još jedna u niz loših odluka aktualne Uprave koja na sreću nije prošla. Kao članovi Skupštine tražili smo izvješće na što se točno troši novac i da se na taj način vidi mogu li se ostvariti uštede umjesto da se sve prebacuje na teret građana - završila je Jembrih koja očekuje i da se tražena izvješća i tablice dostave članovima Skupštine. 

Inače, među 12 glasova za povećanje cijene vode bili su članovi Skupštine iz redova SDP-a, nekoliko nezavisnih i jedan član HSS-a. Protiv povećanja cijene vode bili su svi prisutni članovi Skupštine iz redova HDZ-a i HNS-a te nekolicina nezavisnih i jedan SDP-ov član.", naveo je zagorski HDZ u svom priopćenju.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook