Prethodni članak
Sljedeći članak

Ove godine ipak ništa od semafora na opasnom raskrižju Spojne ceste Zabok - Krapina


Foto: Arhiva/Zagorje.com

Iako su u srpnju ove godine iz Hrvatskih cesta najavili kako će semaforizacija raskrižja Spojne ceste Zabok - Krapina sa županijskom cestom ŽC2158, odnosno, Ulicom Matije Gupca na južnom ulazu u Sveti Križ Začretje započeti ove jeseni i biti završena do kraja ove godine, to se ipak neće dogoditi, potvrdili su iz Hrvatskih cesta za Zagorje.com.

Podsjetimo, nakon izgradnje druge dionice Spojne ceste, od Svetog Križa Začretja do Lepajci, na području Svetog Križa Začretja nastala su dva nova raskršća s vrlo prometnim županijskim cestama, a mještani i Općina još ranije su upozoravali kako će to biti vrlo opasna raskrižja kako za vozače, tako i za pješake. No, Spojna cesta ipak je otvorena.

Mještani su nakon puštanja u promet novoizgrađene dionice ceste na jednom od tih raskrižja organizirali i prosvjed, tražeći da se ona zatvori dok se na tim raskrižjima ne izgrade rotori, a o svemu su obavijestili i inspekciju Ministarstva prometa.

Rezultat svega bio je da su Hrvatske ceste obećale u što je moguće kraćem roku na jednom raskrižju (onom s Ulicom Marije Jurić Zagorke) postaviti semafore, a na drugom (s Ulicom Matije Gupca) izgraditi rotor.

Semaforizacija prvog raskrižja uistinu je brzo odrađena, no, već unaprijed se znalo da će postupak projektiranja rotora na drugom raskrižju, rješavanje imovinsko-pravnih pitanja, ishođenje dozvola, kao i sama njegova gradnja, trajati puno duže.

Kako su se na tom raskrižju zaredale brojne nesreće, a jedna osoba je čak i smrtno stradala, Hrvatske ceste odlučile su ubrzati stvar i nakon provedene analize odlučile da će ipak umjesto gradnje rotora napraviti semaforizaciju i tog raskrižja, što je trebalo ubrzati, ali i pojeftiniti čitavu stvar.

"Rok za izradu projektne dokumentacije za semaforizaciju je 45 dana, a za izvedbu radova bilo bi predviđeno tri mjeseca od provedbe postupka javne nabave", rekli su nam iz Hrvatskih cesta početkom srpnja dodavši kako je očekivani rok za početak radova najesen ove godine.

Pri tom su ponovno istaknuli kako je to puno brže nego da se ide graditi rotor, budući da zbog dugotrajnih priprema i zakonskih procedura, izgradnja rotora ne bi mogla krenuti prije početka 2024. godine.

No, kako je jesen stigla još prije mjesec dana, a radovi na semaforizaciji nisu počeli, provjerili smo u kojoj je fazi taj projekt i doznali da ni od semafora neće biti ništa prije početka 2024.

Naime, iz Hrvatskih cesta potvrdili su nam kako još nemaju čak niti gotov projekt, niti troškovnik za semaforizaciju.

"Projekt semaforizacije raskrižja državne ceste DC1 i županijske ceste ŽC2158 je ugovoren te je u tijeku izrada istog. U ovom trenutku nemamo detaljan troškovnik, ali s obzirom da se radi o raskrižju koje svojim prostorno-prometnim elementima odgovara raskrižju DC1 i ŽC2160, procijenjena vrijednost ne bi trebala značajno odstupati od ugovorene vrijednosti radova na spomenutom raskrižju DC1 i ŽC2160 te smo stoga osigurali sredstva u iznosu od 65.000€ za izvedbu radova. S obzirom da je na projektnu dokumentaciju potrebno ishoditi suglasnosti te nastavno na činjenicu da su Hrvatske ceste obveznik javne nabave, smatramo kako se početak radova može planirati za početak 2024. godine, dok će radovi biti ugovoreni na rok od 65 radnih dana.", rekli su iz Hrvatskih cesta za Zagorje.com.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook