Prethodni članak
Sljedeći članak

HEP htio gospođi Nadi naplatiti 68.000 kuna struje za 12 dana. Digla je i kredit, ali onda ih je tužila


Gospođa Nada gotovo 14 godina pokušavala je dokazati da su ju prevarili, odnosno da su joj naplatili golemi račun za struju koju nije potrošila. Tek sada je dobila nepravomoćnu presudu Općinskog građanskog suda u Zagrebu iz koje proizlazi da joj HEP-ODS morati vratiti novac koji im je nepotrebno uplatila, i to s kamatama, doznaje Telegram.

Naime, za 12 dana potrošnje struje fakturirali su joj količinu koja bi odgovarala njezinoj potrošnji za čak 31 godinu.

Sve je počelo 16. siječnja 2009. kada je HEP-ODS ispostavio gospođi Nadi račun od 68.358 kuna. Radilo se o računu za potrošnju od 31. prosinca 2008. do 12. siječnja 2009. godine. Odmah joj je bilo jasno da nešto nije u redu. Ona je uobičajeno na godišnjoj razini trošila oko 2.478 kWh električne energije, a HEP-ODS je tvrdio da je u 12 dana potrošila čak 77.869 kWh.

Nakon što se požalila na iznos računa, dobila je novi račun. On iznosi 28.012,95 kuna. No kako su do njega došli iz HEP-ODS-a nisu objasnili. Što su obračunali i izračunali, ne zna se.

Gospođa Nada nije željela platiti ni novi račun, jer joj se i to činilo previše, odnosno još uvijek nije znala koliko je struje u onih 12 dana doista potrošila. Umjesto obrazloženja, HEP-ODS joj 20. svibnja 2009. šalje opomenu, te ona 29. svibnja 2009. u strahu od ovrhe plaća tih 28.012,95 kuna.

Da bi podmirila dugovanje morala je, doznaje Telegram, podići i kredit, no nije željela da joj se neplaćeni računi gomilaju. Nakon plaćanja nije odustala od borbe. Tužila je HEP tražeći svoj novac natrag. Na kraju se obratila i Hrvatskoj udruzi za zaštitu potrošača, a nakon što je financijski vještak, kojeg je tijekom postupka angažirao sud, sve još jednom pregledao i obračunao, proizlašlo je da HEP-ODS mora gospođi Nadi vratiti gotovo 28.000 kuna.

“Prema zakonu o obveznim odnosima onaj tko izvrši uplatu znajući da ju nije dužan platiti, nema pravo zahtijevati vraćanje, osim ako ne zadrži pravo na povrat. Gospođa Nada to je pravo zadržala i zato joj HEP-ODS sada mora vratiti novac. Moraju joj vratiti uplaćeni iznos i to s kamatom od dana kada su taj novac primili budući da ih se smatra nepoštenim stjecateljima”, naveo je sud u nepravomoćnoj presudi.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook