Prethodni članak
Sljedeći članak

S tržišta se povlače serije poznatog lijeka za smirenje. Sumnja se u neispravnost


S tržišta se preventivno povlače određene serije poznatog lijeka Lorsilan za kratkotrajno simptomatsko liječenje tjeskobe, napetosti i uznemirenosti te za kratkotrajno liječenje nesanice povezane s tjeskobom.

Naime, kako su priopćili iz HALMED-a, povlačenje provodi Tvrtka Belupo lijekovi i kozmetika d.d., nositelj odobrenja za stavljanje u promet lijekova Lorsilan 1 mg tablete i Lorsilan 2,5 mg tablete (lorazepam), u suradnji s Agencijom za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Povlače se iz preventivnih razloga, kažu iz HALMED-a, te navode opširan popis serija koje se povlače, no, kako ističu, drugih serija ni nema na trtžištu.

"Navedene serije lijekova povlače se temeljem sumnje u neispravnost u kakvoći koja se odnosi na promjenu izgleda tablete u pojedinim pakiranjima lijeka prilikom provjere stabilnosti u dugoročnim uvjetima. Nisu utvrđeni eventualni sigurnosni rizici povezani s navedenom neispravnošću. Na tržištu u Republici Hrvatskoj u prometu nisu dostupne druge serije lijeka koje nisu zahvaćene navedenom sumnjom u neispravnost, ni drugi lijekovi s djelatnom tvari lorazepam. Stoga upućujemo sve korisnike predmetnog lijeka da se obrate svom liječniku vezano uz nastavak terapije. U prometu su dostupni lijekovi iz iste terapijske skupine te se dodatno poduzimaju mjere kako bi se u što kraćem roku osigurala dostupnost lijeka s istom djelatnom tvari. Podsjećamo da su zdravstveni radnici obvezni prijaviti HALMED-u svaku nuspojavu lijeka, kao i neispravnost u kakvoći lijeka. Pacijenti koji su razvili neku nuspojavu na lijek također mogu nuspojavu prijaviti izravno HALMED-u, uz preporuku da se za svaku nuspojavu koju zapaze obrate svom liječniku ili ljekarniku radi savjetovanja o načinu nastavka terapije", objavio je HALMED.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook