Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatske autoceste zbog lisice moraju platiti 24,5 tisuće eura naknade


Petogodišnji spor uslijedio je nakon što je osiguranik Allianza svojim BMW-om u rujnu 2019. na autocesti udario u lisicu koja je izletjela na kolnik te je, kako se u presudi navodi, udarac u lisicu bio neizbježan.

U naletu je nastala znatna imovinska šteta i vozilo više nije bilo u voznom stanju te je za popravak BMW-a osiguravatelj isplatio 12.865 eura, piše N1.

Stoga je Allianz podnio tužbu ističući da je HAC dužan, prema Zakonu o cestama, održavati autoceste “u stanju pogodnom za prometovanje, a kako je lisica dospjela na kolnik autoceste, očito je da nije tako postupio”, zaključujući da za štetu nastalu naletom vozila na javnoj cesti na divljač HAC “odgovara po osnovi krivnje”.

S druge strane, odvjetnici HAC-a osporavali su, prije svega, uzročno posljedične veze između HAC-ova postupanja i prometne nezgode navodeći “kako je njihova ophodarska služba tog dana u cijelosti postupila u skladu s pravilima struke i propisima”.

Isticali su i da je duž autoceste postavljena žičana ograda kako bi se spriječio ulazak životinja te da pregledom ograde nisu utvrđena nikakva oštećenja koja bi omogućila prolazak divljih životinja na kolnik, a niti su prije navedene nezgode zaprimljene dojave o njihovoj pojavi.

Trgovački sud u Zagrebu je u obrazloženju presude naveo da su “lisice su životinje u odnosu na koje se objektivno mogu poduzeti odgovarajuće mjere koje će spriječiti njihovo istrčavanje na kolnik autoceste”.

“Prije svega potrebno je postaviti odgovarajuću ogradu”, ističe se u presudi i zaključuje da je HAC dužan nadoknaditi štetu jer očito nije postupio na navedeni način pa se lisica našla na kolniku autoceste.

Trgovački sud u Zagrebu presudio je da Hrvatske autoceste (HAC) u sporu s njemačkim osiguravateljem Allianzom moraju isplatiti 12.865 eura naknade štete od naleta na lisicu na autocesti A3 te platiti 11.650 naknade za parnične troškove – ukupno 24.515 eura.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook