Prethodni članak
Sljedeći članak

Za poboljšanje turističke ponude Zagorja dodijeljeno 58.200 eura za 18 korisnika


U kući za odmor Zagorka u Proseniku Gubaševskom danas su dodijeljeni ugovori korisnicima koji su ostvarili pravo na županijsku potporu temeljem Javnog poziva za dodjelu bespovratnih potpora u turizmu.

Kako je pojasnila županijska pročelnica Sanja Mihovilić, cilj ovog županijskog natječaja je povećanje broja dolazaka i noćenja turista, unapređenje turističke kvalitete usluga i sadržaja, razvoj turističke ponude s većom dodanom vrijednošću, izgradnja, obnova i podizanje kvalitete smještajnih kapaciteta i dodatni turistički sadržaji. Prihvatljivi korisnici su bili poduzetnici, OPG - ovi i fizičke sosobe s područja naše županije koji su registrirani za obavljanje turističke djelatnosti na području KZŽ.

Prihvatljivi su bili troškovi obnove, rekonstrukcije i opremanja postojećih smještajnih kapaciteta i pratećih sadržaja, izgradnja bazena te dodatni sadržaji uz bazene, sportsko -  rekeracijski i zabavni sadržaji i prostori, opremanje wellness i spa zona, kao i ulaganje u cikloturističku ponudu i druge rekreativne sadržaje, vidikovce te hortikulturalno uređenje okoliša.

Maksimalna potpora bila je 50 posto prihvatljivih troškova, a najviše do 5000 eura, a što se tiče hortikulturalnog uređenja, najviše 30 posto investicije. Na natječaj je 28 prijavljeno korisnika, a provjeru je njih 18, za što je osigurano  58.200 eura.

Ispred TZ KZŽ, Sanja Škrinjar je istaknula da je od tih 18 korisnika njih 14 u projektu True Zagorje Home. - U prve dvije godine provođenja bila su u projektu 22 objekta, a ove godine još 11 novih objekata. Trenutno imamo 94.000 dolazaka i 190.000 noćenja, 7 do 8 posto više u odnosu na prošlu godinu. Neću reći da smo jedna od najjačih, već da smo najjača kontinentalna turistička destinacija i što je bitno, trudite se, ušli  ste u taj projekt, tražite sredstva, nove natječaje da  podignete tu kvaitetu, sve smo traženija destinacija i zajednički možemo napraviti više – poručila je Škrinjar potpisinicima ugovora.

Dodala je da je na području Krapinsko – zagorske županije trenutno  150 registriranih kuća za odmor i 4121 ležaj te zaželjela svima uspješnu sezonu.

Domaćica, Tatjana Horvatiček Očić, zahvalila je u ime svih dobitnika potpora. – Ta će sredstva doprinijeti kvaliteti i dužem boravku naših gostiju. Trudimo se jako, naše Zagorje je najljepše na svijetu, bajka na dlanu, hvala TZ koja nas u svemu podupire – rekla je Horvatiček Očić.

Prisutne je pozdravio o gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek. - Čestitam na hrabrosti i odlukama da uđete u ovaj posao. Treba ponavljati - mi imamo preko 15.000 stranih predstavnika, diplomata, u gradu Zagrebu, koji ne zarađuju malo i kojima je ovaj naš prostor izuzetno zanimljiv. Treba im ponuditi uslugu i smještaj – rekao je Hanžek.

Na kraju, obratio se i župan Željko Kolar. - Zagorje je dugi niz godina imalo kapacitete prvenstveno u hotelima i toplicama, a naš turistički proizvod je trebalo proširiti. Bio je grijeh ne iskoristiti ove naše prirodne ljepote iovakvu vrstu sadržaja ne ponuditi gostima. Pitanje doživljaja je ono što najviše privlači gosta, kao i priča. Mi imamo priču, ali je ne ispričamo uvijek na najbolji način. Jer priča i doživljaj koji nudimo prvi puta privlači goste. To je kao terapak, prvi puta kupujte proizvod i ne znate što je unutra, a nakon toga ga kupujete  radi toga jer je bio kvalitetan i jer vam je pasao. Mi smo napravili ogroman iskorak u pružanju ovog dijela turističke ponude. Ne tako davno, bilo je svega tri, četiri bazena na području KZŽ. Danas u 150 kuća na odmor imamo 44 bazena. Saune, spa, dodatni sadržaji, to je ono što nam treba, a tradicijska zagorska arhitektura je još nešto dodatno što stvara atmosferu – istaknuo je župan.

Kolar je izrazio žaljenje što 10 prijavitelja nije zadovoljilo uvjete te je u rporačunu ostalo novca u tu namjenu, jer je bilo predviđeno 80.000 eura. – No, moraju postojati pravila igre. Nadam se da oni koji ovaj puta nisu prošli na natječaju neće odustati, nego ih pozivam da dođu u Upravni odjel i dodatno se konzultiraju i pitaju što nije jasno, jer nam je u interesu da imamo što više ljudi koji se prijave i plasiramo što više sredstava. Na svim natječajima vezano za turizam, ruralni razvoj, poljoprivredu, ako smo imali više dobrih projekata u odnosu na odobrena sredstva, ja sam donosio odluku da povećamo sredstva, jer smo smatrali da je to dobro ulaganje koje će nam se kroz određemno vrijeme vratiti. Molim da se i iduće godine javite na natječaj – zaključio je Kolar.

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook