Prethodni članak
Sljedeći članak

Hrvatsko-slovenska sindikalna poruka Ivi Sanaderu i Janezu Janši

Predsjednici dviju najvećih sindikalnih središnjica Hrvatske i Slovenije, Ana Knežević (Savez samostalnih sindikata Hrva


Predsjednici dviju najvećih sindikalnih središnjica Hrvatske i Slovenije, Ana Knežević (Savez samostalnih sindikata Hrvatske) i Dušan Semolič (Zveza svobodnih sindikatov Slovenije) uputili su zajedničko sindikalno pismo s porukom «Nemojte rušiti mostove!« predsjednicima Vlada dviju zemalja, Hrvatske i Slovenije, dr. Ivi Sanaderu i Janezu Janši.

Rušenje je nedopustivo

- Savez samostalnih sindikata Hrvatske i Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, najveće sindikalne središnjice u Republici Hrvatskoj i Republici Sloveniji i jedine članice Europske konfederacije sindikata, koje su nedavno potpisale Povelju Sindikati bez granica, protive se rušenju mostova u pograničnom dijelu naših dviju država, području koje se desetljećima razvijalo kao jedinstveno, s granicama samo na zemljovidu, ali ne i u stvarnome životu.

Mostovi su simboli povezivanja i zajedništva, simboli mira i ljudskog stvaralaštva. Nije civilizirano rušiti te nijeme svjedoke ljudske potrebe za prevladavanjem prepreka, kanjona i klisura, rijeka i brzaca - kako bismo bili bliži jedni drugima, kako bismo se bolje razumjeli.

Naglašavamo kako započeto rušenje mostova na području u kojemu se ljudi rađaju, školuju, rade i umiru s obje strane granice i umnogome su upućeni jedni na druge, uvelike otežava njihov svakodnevni život. Stoga rušenje mostova koji ljudima olakšavaju komunikaciju i obavljanje njihovih dnevnih radnih i životnih aktivnosti držimo nedopustivim.

Svjesni smo odgovornosti država-članica EU da u cijelosti primjenjuju Schengenski režim, posebice u nadzoru vanjskih granica. To se, međutim, zasigurno može provesti i na drugi, primjereniji način.

Mostovi samo spajaju i zato trebaju ostati gdje jesu, jer ih je zasigurno moguće privremeno nadzirati i na drugi način, sve do vremena kada će i Hrvatska postati članicom Europske unije.

Podsjećamo kako je zadaća svih vlada, pa tako i naših, ljudima olakšati i podići kvalitetu njihova života. Sukladno tome, njihova je obveza i ovaj problem riješiti na primjeren način i u interesu svojih građana
- piše u sindikalnoj poruci premijerima dviju susjednih država.


Još članaka iz "Vijesti"

Facebook