Prethodni članak
Sljedeći članak

Prosvjed radnika Elcona pred Ministarstvom gospodarstva

Stotinjak radnika Elcona iz Zlatar Bistrice prosvjedovalo je danas pred Ministarstvom gopodarstva, rada i poduzetništva


Stotinjak radnika Elcona iz Zlatar Bistrice prosvjedovalo je danas pred Ministarstvom gopodarstva, rada i poduzetništva tražeći isplatu plaća i prihvaćanje programa restrukturiranja tvrtke.


Radnicima još nisu isplaćene plaće za lipanj i srpanj, a program restrukturiranja je zapeo u Agenciji za zaštitu tržišnog natjecanja, o čijoj potvrdi ovisi daljnja opstojnost tvrtke koja je nekad dobro poslovala izrađujući automobilske kablove za Citroen, a danas je bez poslova i u dugovima od oko 100 milijuna kuna.

Od tristotinjak zaposlenih danas radi još samo njih pedesetak, a ostali su poslani kući na čekanje, dok im je zadnja plaća isplaćena još krajem svibnja.

Predstavnici sindikata primljeni su u Ministarstvo gospodarstva, gdje im je obećano da će danas Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju donijeti odluku o isplati plaća za lipanj i srpanj.

Predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Ana Knežević rekla je kako je za idući tjedan zakazan sastanak u Agenciji za tržišno natjecanje na kojem bi se trebalo odlučiti o sudbini programa restrukturiranja.

Ako Agencija potvrdi taj program, aktivirat će se državna potpora programu koja bi trebala omogućiti svim radnicima da se vrate na posao, a ako ne, otvara se stečaj, kazala je Knežević.

Ako Vlada ništa ne riješi do 15. listopada, prosvjedovat ćemo na Markovu trgu, najavila je Knežević.

Program restrukturiranja jedini je spas za Elcon, vjeruju sindikalci i radnici, no ako ne bude prihvaćen do 15. listopada u Elcon vjerojatno neće doći strateški partner, slovenski Cimos, što će značiti kraj poduzeća.

Elcon proizvodi kabelske setove za automobile, a upao je u probleme krajem devedesetih godina, od kada se broj zaposlenih smanjio za dvije trećine. Ugovor im je ovih dana otkazao i najveći kupac, francuski Valeo, što je novi udarac poslovanju tvrtke.

Država vlasnik 36 posto Elcona

Trideset i šest posto Elcona u vlasništvu je države, 33 posto imaju mali dioničari, 19 posto je u vlastitom protfelju, a ostatak su dematerijalizirane dionice. Posrnuli zlatarbistrički div, koji je nekad zapošljavao više od tisuću ljudi, danas ima tek 300-tinjak radnika.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook