Prethodni članak
Sljedeći članak

I Bill Gates čestitao zabočkom esejisti Martinu Kotarskom

Bill Gates , Martin Kotarski i Drago Štambuk

Četrnaestogodišnjak Martin Kotarski iz Zaboka prošle je nedjelje na sveč


Bill Gates , Martin Kotarski i Drago Štambuk

Četrnaestogodišnjak Martin Kotarski iz Zaboka prošle je nedjelje na svečanosti Goi Peace Foundation održanoj u Tokyu primio nagradu za najbolji esej u kategoriji za djecu do 14 godina. Njegov je esej Joined by Cookbook proglašen najboljim između čak 4711 radova djece iz 137 zemalja svijeta pristiglih na natječaj Goi Peace Foundation-a i UNESCO-a.

U svom je radu Martin predstavio filantropsku ideju i projekt Zabočka kuharica kojeg su proveli učenici i učitelji OŠ Ksavera Šandora Gjalskog. On i njegova mentorica, učiteljica engleskog jezika Natalija Jurišić iz Tokya su se vratili u utorak navečer, ponosni i prepuni dojmova iz zemlje izlazećeg sunca.

Čestitao mu Bill Gates

Prvonagrađeni esej Martin je na tečnom engleskom pročitao pred mnoštvom uzvanika Foruma Goi Peace Foundation-a, a nagradu mu je u ime Zaklade i UNESCO-a uručio predsjednik Zaklade Hiroo Saionji. Našlo se tu i svjetskih faca, a Martinu je čestitao i veliki Bill Gates.

On je u ime svoje zaklade Bill&Melinda Gates preuzeo ovogodišnju nagradu koja se dodjeljuje pojedincima ili organizacijama koje su filantropskim djelovanjem doprinijeli miru i harmoniji u svijetu. Martin je upoznao i Valeriu Cortez Vaca Díez, osamnaestogodišnjakinju iz Bolivije koja je napisala najbolji esej u kategoriji mladih do dvadeset i jedne godine.

Crtice s putovanja
Let od Frankfurta do Tokya preko Sibira trajao je dugih dvanaest sati. Svoje domaćine Martin i njegova mentorica Natalija opisali su kao nasmijane, vedre, izrazito ljubazne osobe koje se silno trude ugoditi gostima.

- Japanci, poznati po disciplini, isplanirali su naš boravak do najsitnijih detalja. Poveli su nas u razgledavanje Tokya gdje su nas na ulici svaki čas zaustavljali i molili mogu li se fotografirati s nama. Ulice su uredne, nema gužve i strke, nitko ne pomišlja prijeći cestu na crveno, a unatoč tome što su putokazi na japanskom pismu stranci se mogu dosta dobro snaći jer je sve jasno i logično označeno - pričaju Martin i Natalija.

Dodaju kako su bili smješteni u hotelu u neposrednoj blizini carske palače te da im je jedini problem predstavljala hrana koja, iako raznovrsna, ima slatkasti okus pa „zagorskom“ nepcu ne godi baš najbolje. Tokyo su promatrali i s rijeke Sumida kojom su plovili u nečemu što izgleda kao svemirski brod.

Martin i njegova mentorica primljeni su i u hrvatskom Veleposlanstvu u Japanu gdje im je na velikom uspjehu čestitao veleposlanik dr. Drago Štambuk. Istaknuo je kako Martinov uspjeh znači mnogo za školu, grad Zabok i Hrvatsku te im uručio prigodne darove.

Želeći ugoditi svojim gostima, čak je okrenuo pozivni za Zabok kako bi se Martin mogao javiti ponosnoj mami Ružici.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook