Prethodni članak
Sljedeći članak

Imamo vinsku kraljicu

U organizaciji Krapinsko-zagorske županije u suradnji s udrugama vinara i vinograda po prvi se puta održava Izbor vinske


U organizaciji Krapinsko-zagorske županije u suradnji s udrugama vinara i vinograda po prvi se puta održava Izbor vinske kraljice, a s ciljem promocije vina i vinogradarstva županije. Predstavljanje i ocjenjivanje šest kandidatkinja održano je u restoranu Rody u Gornjoj Stubici.

Brojne goste pozdravila je županica Vlasta Hubicki u ime organizatora, nakon čega su se komisiji i prisutnima predstavile djevojke.

Za titulu prve vinske kraljice kandidatkinje su bile Sanja Zajec (23) iz Petrovskog, studentica Fakulteta elektrotehnike i računarstva, Jasmina Strugar (23) iz Donje Stubice, studentica turizma, Kristina Kos (25) iz Svetog Križa Začretja, studentica turizma, Petra Javornik (18) iz Pregrade, učenica SŠ Pregrada, Martina Drnetić (20) iz Hrašćine, studentica agronomije i Tamara Dominko (24) iz Poznanovca, studentica agronomije.

Svaka od njih kratko se predstavila, predstavila vino koje je izabrala, rekla nekoliko riječi o njemu te predložila jelo uz koje dobro pristaje.

Nakon toga uslijedilo je druženje uz bogati stol, slikanje, razgovor s novinarima, a sve uz pratnju tamburaškog sastava Stubički zvon. Nakon svega titulu vinske kraljice ponijela je Tamara Dominko iz Poznanovca, dok je prva pratilja Sanja Zajec iz Petrovskog.

Sljubljivanje vina i jela

- Tražimo da se na lijep i dostojan način prezentiraju zagorska vina i sama Krapinsko-zagorska županija. S obzirom na njihovu mladost i osobnost koju su pokazale, mislimo da će to tako i biti. Za prvi put odaziv je dobar, posebno jer su iz raznih dijelova županije i cijelo je područje zastupljeno. Ocjenjivanje smo imali podijeljeno u više segmenata, pismeni dio, predstavljanje na stranom jeziku, pitanja ocjenjivačkog suda i praktični dio gdje su morale pokazati sljubljivanje vina i jela. Maksimalan broj je 45 bodova. Ocjenjivački sud od osam članova djevojke je pohvalio jer su bile dobre i samouvjerene - rekla nam je Marija Roksandić, v.d. pročelnica Ureda za gospodarstvo, ujedno i predsjednica komisije.

Krapinsko-zagorska županija je treća županija u kojoj se organizira izbor, koji je pokrenut u Zagrebačkoj županiji.

Dobra ideja

A dok se rezultati još nisu znali (jer su bili poznati tek dan kasnije) razgovarali smo s pobjednicom i prvom pratiljom.

- Kolege s faksa su mi predložile, prijavila me firmana kuma, a ja se nisam opirala. Mogu reći da je bilo dobro i nadam se ako postanem vinska kraljica da mogu pomoći promociji zagorskih vina svojim znanjem i šarmom. Fasciniralo me kod natjecanja što će kraljica otvoriti Sajam u Bedekovčini, a moj Poznanovec je blizu pa bih imala veliku podršku i uspjela ljudima objasniti da vinska kraljica nije izbor ljepote, već šarma i znanja - rekla nam je Tamara Dominko.

- Ja sam na izbor došla jer imamo vinograd i tata mi se bavi vinogradarstvom. Od malena sam pomagala i volim kušati vino uz dobro jelo. Mislim da su se zagorska vina popravila, sve je više kvalitete i htjela sam sudjelovati u promociji, ne samo vina, već i cijele županije, kulturne baštine, zagorske tradicije. Družila sam se s curama, puno sam naučila o vinima i nije mi žao što sam se prijavila. To je lijepo iskustvo koje će mi dobro doći - rekla nam je pak Sanja Zajec.
A što o ovoj ideji misle vinari, i hoće li to pomoći u promociji vina, upitali smo jednog od najpoznatijih, Željka Petrovečkog.

- Mislim da hoće, da je to dobra ideja. Trebali smo i prije takvo nešto napraviti. Vidjet ćemo što to donosi, sigurno na promociji vina jer su se vina u Zagorju poboljšala u odnosu prije desetak godina - rekao nam je naš sugovornik.

Vinska kraljica okrunjena će biti na dan otvaranja Sajma i izložbe vina u Bedekovčini 24. svibnja.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook