Prethodni članak
Sljedeći članak

Incident na ljetovanju djece u Poreču. Odgojitelj se fizički obračunao s 12-godišnjakom


U porečki obrazovno-rekreacijski centar VIRC svake godine na ljetovanje iz Slovenije dolazi više od 1600 djece i 200 odgojitelja koji tijekom 11 dana prate djecu i za njih organiziraju razne aktivnosti. Ove se godine u Centru dogodio incident u kojemu se odgojitelj fizički obračunao s 12-godišnjim učenikom šestog razreda osnovne škole zato što je dječak vikao, navode slovenski mediji.

Društvo prijatelja mariborske mladeži već 36 godina organizira ljetovanja u Poreču. Ove godine su nakon incidenta odgojitelja poslali kući i zabranili daljnje sudjelovanje u ljetovanjima i drugim programima.

Dječak je, unatoč incidentu, htio ostati na ljetovanju. Policija provodi istragu ovog incidenta, piše 24ur. Društvo prijatelja Maribora (ZPM) na svojim je internetskim stranicama objavilo izvješće u kojemu navode kako je odgojitelj neprimjereno reagirao na činjenicu da je 12-godišnjak kršio kućni red Centra.

‘Bilo je uznemirujuće vikanje’
“Prekršaj se odnosio na viku djeteta, za neke druge nazočne bilo je uznemirujuće vikanje u dnevnom boravku VIRC-a, što su prisutni odgojitelji htjeli spriječiti”, napisao je sindikalni tajnik Božidar Raušl. Odgojitelj je tada nasrnuo na dječaka, a ZPM je to ocijenio kao krajnje neprimjereno i nedopustivo.

Sukladno vlastitom Etičkom kodeksu odgojitelja i mjeri koju je poduzeo voditelj, odgojitelj je odmah poslan kući. O događaju su obaviješteni roditelji, a nakon pregleda liječnika i dogovora uprave i roditelja djeteta, dijete je na vlastiti zahtjev nastavilo s ljetovanjem.

Obaviještena i policija u Mariboru
O događaju je obaviještena i nadležna policijska postaja Maribor provodi istragu incidenta. “Već sada možemo potvrditi da je odgojitelju zabranjeno sudjelovanje u ljetovanjima ili drugim programima koje provodi ZPM”, napisao je Raušl.

“Duboko žalimo zbog incidenta koji baca loše svjetlo na našu organizaciju i sav dosadašnji rad, menadžment i odgojitelje koji svake godine rade vrhunski posao, što potvrđuju i djeca i roditelji. Odgojitelji početnici već dugi niz godina moraju sudjelovati na 14-satnoj stručnoj nastavi prije odlaska na ljetovanje, a ujedno imaju i individualni razgovor s pedagoškim vodstvom smjene“, objasnio je Raušl i istaknuo da u 71-godišnjoj povijesti ne pamte ovakav incident, zbog čega ih je to još više potreslo.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook