Prethodni članak
Sljedeći članak

Mijenja se zakon o kladionicama i kasinima. Uvodi se novi registar, vodit će ga Capak


Potpredsjednik vlade i ministar financija Marko Primorac izjavio je da potporu parlamentarne većine za nove mandate imaju aktualni guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić i njegova zamjenica Sandra Švaljek, dok bi na jedno od viceguvernerskih mjesta trebao doći Maroje Lang umjesto Romana Šubića, piše Index.

"Ono što mogu za sada potvrditi, zaključak je da potporu parlamentarne većine za treći mandat ima aktualni guverner HNB-a Boris Vujčić, isto tako i zamjenica guvernera Sandra Švaljek. Također, kao viceguverner potporu će imati Maroje Lang, koji će zamijeniti Romana Šubića. Mjesto viceguvernera Slavka Tešije, koji će biti umirovljen, za sada će ostati upražnjeno", izjavio je Primorac u Banskim dvorima nakon sastanka parlamentarne većine.

Obveznice upisalo 6700 građana
Ministar je izvijestio je i da je u jučer zaključenom prvom krugu 6.700 građana upisalo državne obveznice u vrijednosti 165 milijuna eura. Sutra će u drugom krugu obveznice moći upisati i institucionalni investitori, nakon čega će biti definirani konačni uvjeti izdanja, pa tako i konačan prinos.

Podsjetimo, građani su državne obveznice mogli upisivati od 1. srpnja do jučer, minimalni ulog je bio 500 eura, minimalna kamatna stopa 3,1 posto, a država izdanjem trogodišnje obveznice planira prikupiti 750 milijuna eura.

Bit će izdana i desetogodišnja obveznica, u kojoj će isključivo sudjelovati institucionalni investitori, naveo je ministar.

Izmjene Zakona o igrama na sreću
Rekao je i da bi se ovaj tjedan na sjednici vlade trebale naći izmjene i dopune Zakona o igrama na sreću, kojima će se na "primjereniji način" regulirati taj sektor, što će uključivati i "puno restriktivnije mjere oglašavanja".

Cilj je odvratiti građane od upražnjavanja takvih igara, posebno one mlađe životne dobi i one koji su na pragu ili su već stvorili ovisnost, istaknuo je ministar.

Između ostalog, novost je i registar samoisključenih igrača koji će voditi Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u koji će se igrači s problemom ovisnosti moći sami upisati te će im na taj način biti onemogućen pristup igrama na sreću kod svih priređivača, kazao je Primorac.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook