Prethodni članak
Sljedeći članak

Ipak ništa od Parka prirode

Iako je programom i strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske područje Hrvatskog zagorja, koje obuhvaća Krapins


Iako je programom i strategijom prostornog uređenja Republike Hrvatske područje Hrvatskog zagorja, koje obuhvaća Krapinsko-zagorku i dijelom Varaždinsku županiju, bilo predviđeno kao zaštićen Park prirode, Krapinsko-zagorska županija svojim je Prostornim planom predvidjela samo nižu kategoriju zaštićenog krajolika.

Zašto je to tako, kada kategorija Parka prirode omogućava potpunu zaštitu i zabranjuje prodaju zemljišta i nekretnina strancima, pitali smo pročelnicu županijskog Zavoda za prostorno planiranje Snježanu Žigman.

U početnoj fazi izrade prostornog plana Županija je planirala Park prirode, rekla je Snježana Žigman, međutim zbog autoceste Zagreb-Macelj i buduće brze ceste Krapina-Varaždin sugerirano je da se ide na nižu kategoriju Zaštićenog krajolika.

Kako će još proći dosta vremena dok se utvrde granice Parka prirode Hrvatsko zagorje u te će se aktivnosti uključiti Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode koju Krapinsko-zagorska županija namjerava osnovati sljedeće godine.

Izvor: Zagorje.hr

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook