Prethodni članak
Sljedeći članak

ISTRAŽILI SMO: Koje droge najviše koriste mladi Zagorci i kolike su cijene?


Povodom Mjeseca borbe protiv ovisnoti razgovarali smo i s  dipl. psih., kliničkim psihologom Svetislavom Jokom iz Odsjeka za zaštitu mentalnog zdravlja i prevenciju ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko – zagorske županije te pokušali saznati kakva je situacija, što se problema ovisnosti tiče, na području naše županije.

Eksperimetiranje mladih s alkoholom

U ovoj godini, do listopada 2023., u tretmanu Odsjeka za zaštitu mentalnog zdravlja i prevencije ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije, većina je slučajeva osoba s problemom alkoholizma (ukupno 45), a kod opojnih droga dominira zlouporaba kanabisa (THC) primarno kod populacije učenika te u mlađoj odrasloj dobi, kaže Svetislav Joka.  - U tretmanu,  vezano uz opojne droge, imamo za sada 10 osoba, koji su dijelom ovisni o sredstvu ovisnosti, dok je većina tek krenula eksperimentirati ili već neko vrijeme eksperimentira s opojnim drogama. Obrazac pijenja kod mladih razvija se prvenstveno u skupinama vršnjaka. U pozadini eksperimentiranja mladih s alkoholom često je kompleksna obiteljska anamneza, prvenstveno nasilje u obitelji te alkoholizam roditelja – ističe.  Dodaje da se u populaciji mladih ne može govoriti o ovisnosti, već o zloupotrebi alkohola. - Ovisnost dolazi najčešće tek poslije desetak godina prekomjernog i učestalog pijenja kod mladića, odnosno nakon tri do pet godina učestalog i prekomjernog pijenja kod djevojaka – pojašnjava Joka.


Trendovi

Zanimalo nas je mijenja li se situacija s godinama, odnosno kakvi su trendovi, povećava li se ili smanjuje upotreba alkohola i droga, i kojih. – I dalje je prisutan trend smanjenja uporabe opijata, dok je na drugoj strani prisutan trend povećanja zlouporabe kanabisa među populacijom mladih. Vezano uz alkohol, podaci su na razinama prijašnjih godina te prate obrasce tipične za sjeverozapadnu Hrvatsku. No u zadnje vrijeme puno su veći problemi s uporabom energetskih pića te sintetičkih droga – Snus  -  u populaciji učenika, koji nisu na listi zabranjenih sredstava, a mogu uzrokovati velike probleme s kardiovaskularnim i probavnim sustavom – napominje Svetislav Joka, ističući da Snus u jednoj vrećici može sadržavati količinu i  do 20 cigareta nikotina. - Ovim putem apeliram na sve roditelje da obrate pažnju na djecu te načine na koji provode svoje slobodno vrijeme. Vezano uz energetska pića nužna je kontrola prodaje i dostupnosti istih maloljetnicima, s obzirom na visoki postotak kofeina koja ta pića sadržavaju, a ukoliko se konzumiraju kod djece i mladih djeluju na njihov razvoj te mogu uzrokovati poteškoće u svakodnevnom funkcioniranju – upozorava dipl.psih. Joka.

Inače, policijski službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske u razdoblju od 1. siječnja 2018. do 31. listopada 2023. godine u 615 slučajeva zaplijenili su ukupno 2,85 grama heroina, 378,65 grama hašiša, 120 529,09 grama marihuane, 1377 stabljika marihuane, 3234,59 grama kokaina, 89 doza LSD-a, 115 tableta metadona, 138,69 grama MDMA (ectazy) i 42579,91 grama amfetamina.

Kako nam kažu pouzdani izvori, mladi Zagorci najviše koriste marihuanu, a nešto rijeđe hašiš. Marihuana se najčešće kupuje po pet grama za što se izdvaja po 50-ak eura dok 25 grama košta 100 eura i više što ovisi o kvaliteti, a za 50-ak grama izdvaja se po 160 eura. Od marihuane je za nekih 50-ak posto skuplji hašiš koji se kupuje u manjim količinama radi cijene. Dosta je zastupljen i kokain čija cijena varira od 80 do 100 eura po gramu, no kako nam kažu, vrlo je teško doći do čiste tvari, pa se kokain često miješa s takozvanim speed-om koji je najčešći sintetički stimulans na tržištu Europe. U Zagorju se speed može pronaći po 20-ak eura za gram. U nešto manjim količinama prodaje se MDM-a koji je dostupan po cijeni od 10 eura, a o cjenovnim informacijama o heroinu i LSD-u nismo uspjeli doći.

Kockanje i klađenje – skrivena vrsta ovisnosti i velik problem današnjice

Kockanje možemo definirati kao ulaganje nečega materijalnoga u događaje koji imaju neizvjesni ishod. Kockanje i klađenje je postalo veliki problem današnjice, a kada se gleda struktura kockara, podjednako je zastupljena u odrasloj dobi u svim dobnim skupinama. - Često se kockanje naziva i skrivenom vrstom ovisnosti, s obzirom da je kockare teško prepoznati i otkriti u ranoj fazi razvoja ovisnosti s obzirom na izostanak manifestnih znakova (kao kod primjerice alkoholičara ili ovisnika o drogama),  a kada se problem otkrije osoba je često na „rubu“ zbog velikih novčanih gubitaka. U Hrvatskoj prekomjerno kocka oko 200 000 ljudi, dok je 40 000 ovisnika o kockanju. Omjer muškaraca i žena je oko 5:1, žene se teže odlučuju na liječenje primarno zbog stigmatizacije u društvu i izostanka suporta od strane supruga/partnera. Najveći rizik od razvoja ovisnosti imaju osobe mlađe odrasle dobi. Kockanje često bude udruženo i s drugim problemima kao što je alkoholizam, anksiozno-depresivni sindrom, poremećaji osobnosti – kaže Svetislav Joka.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook