Prethodni članak
Sljedeći članak

Izazovi prometne infrastrukture i borba protiv klizišta u Desiniću: 'Svakome je njegova problematika najvažnija i prioritetna'


S načelnikom općine Desinić, Zvonkom Škreblinom, razgovarali smo o jednoj od najvažnijih tema za lokalno stanovništvo – stanju prometne infrastrukture i izazovima koje ona predstavlja za Općinu. Načelnik je podijelio trenutni status sanacija i rekonstrukcija cesta te planove za daljnja ulaganja u prometnu mrežu. Također, dotaknuli smo se problematike klizišta koja su posljednjih godina postala ozbiljan izazov za općinu. Načelnik je detaljno opisao napore i projekte usmjerene na sanaciju klizišta te suradnju s Hrvatskim vodama, koja igra ključnu ulogu u sufinanciranju ovih kritičnih projekata.

Sanacije i rekonstrukcije

Općina Desinić obuhvaća veliko područje s ukupno 28 naselja te je planiranje razvitka i modernizacije nerazvrstanih cesta podosta izazovno, kaže načelnik Škreblin, u smislu da je u datom trenutku apsolutno sve prioritetno, ali je realizacija svega nažalost ograničena zbog niza faktora, prvenstveno nedostatka financijskih sredstava. 

- Rekonstrukcije i sanacije nerazvrstanih cesta svake su godine obuhvaćene i planirane proračunom, a javljamo se na  raspoložive mjere i pozive s ciljem unapređenje prometne infrastrukture kojih, moramo reći, nije ni približno dovoljno u odnosu na našu potrebu. Uz potrebu daljnjeg asfaltiranja dolazimo i do situacije da je potrebno planirati i uređenje već postojećih asfaltiranih dionica. Ove godine, Općina se prijavila na raspisani Javni poziv za sufinanciranje projekata gradova i općina za poticanje razvoja komunalnoga gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda u 2024. godini od strane Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine te ostvarila sredstva u iznosu od 40.700,00 eura kojim će se dijelom pokriti troškovi uređenja dijelova dionica nerazvrstanih cesta i to NC Klanječno - 125 m, NC Ivanić Desinićki - Biruši - 253 m, NC Gora Košnička - 305 m, NC Gaber 240 m. Postupak javne nabave s procijenjenom vrijednošću od 167.290,00 eura je upravo u tijeku. Pri svemu tome koristim priliku da naglasim da smo svjesni i razumijemo u potpunosti nezadovoljstvo koje se pojavljuje u javnosti i kod naših sumještana izravno ometenih u svakodnevnom prometovanju, bilo zbog klizišta bilo zbog makadamskih cesta. Svakome je njegova problematika razumljivo najvažnija i prioritetna s njihove pozicije. ''Naša'', odnosno ova druga strana u toj priči je pak teže shvatljiva. I to shvaćam, poštujem i moram razumjeti. Međutim, kada se pogleda malo šira slika, slika koja obuhvaća prostor od 45 km2, preko 116 kilometara cesta, s kilometrom asfaltirane ceste, bez ijednog  priključka na vodovod i plinovod prilikom osnivanja općine te s vrlo ograničenim proračunskim sredstvima, bili smo u značajnom nedostatku i pred puno potrebnih ulaganja. Svi mi koji smo na drugoj strani ove priče, itekako znamo koliko vremena, dokumentacije, postupaka, propisa te raznih subjekata i neplaniranih pitanja iziskuje svako pojedinačno ulaganje, te stoga smatram i mogu tvrditi da smo dosadašnjim zajedničkim naporima te ostvarenim suradnjama  u najvećoj mogućoj mjeri i dobroj namjeri ublažili taj početni izazovniji početak - kazao je Škreblin.

Klizišta

Velik problem za općinu su i klizišta koja su se proširila, ali su se i otvorila brojna nova zbog čega je za područje općine proglašena i elementarna nepogoda klizanje, tečenje, odronjavanje i prevrtanje zemljišta.

- Problematika klizišta posljednjih se godina sve više intenzivirala te predstavlja jedan od najvećih problema i značajno financijsko opterećenje. Nažalost, nepogodne vremenske prilike ostavile su posljedice i u ovoj, 2024. godini za koju je ponovno proglašena elementarna nepogoda, poplava. Po pitanju iste izvršeno je zaprimanje prijava i njihova obrada putem sustava u skladu s zakonskim odredbama. Početkom lipnja obilna kiša prouzročila je snažne bujične poplave. Poplavljeni su stambeni objekti, kao i gospodarski, poljoprivredni i pomoćni. Bujice su uzrokovale štetu na poljoprivrednim površinama i usjevima te, na gotovo svim, nerazvrstanim neasfaltiranim cestama. Posljedica je također otvaranje novih, kao i proširenje postojećih klizišta, a troškovi sanacija istih su iznimno veliki. Također, treba imati na umu i činjenicu da u ovom razdoblju, nakon čestih nevremena, ostaju posljedice na cestama koje se trudimo sanirati što je prije moguće. Uzevši u obzir da se radi od oko 60 kilometara istih, spomenuto saniranje traje i iziskuje učestale nove neplanirane troškove. Što se tiče klizišta, potekla godina završena je potpunom sanacijom ukupno 5 klizišta pri čemu su značajnu ulogu predstavljala sredstva koje je općina ostvarila u okviru Fonda solidarnosti Europske unije. Na samom završetku godine započela je sanacija klizišta na lokaciji Donji Zbilj Vrhi koja je u potpunosti završena početkom ove godine s radovima ukupne vrijednosti od preko 110.000,00 eura. U ovoj je godini pri samom završetku ugovorena sanacija klizišta na lokaciji Osredek-Firšt  vrijednosti radova 81.993,00 eura. Trošak projektne dokumentacije iznosio je 9.375,00 eura.Nadalje, po tom pitanju u postupku je izrada glavnog projekta za sanaciju nestabilnog pokosa na lokaciji Ptičari, Trnovec Desinićki u vrijednosti od 14.375,00 eura. Završena je izrada projektne dokumentacije za sanaciju nestabilnog pokosa na lokaciji Desinić Gora Bosnari u vrijednosti od  8.293,75 eura, a trošak sanacije procijenjen je u iznosu od preko 110.000,00 eura. Završena je i izrada projektne dokumentacije za sanaciju nestabilnog pokosa na lokaciji Osredek Fiolić u vrijednosti od 12.500,00 eura čija procjena radova sanacije iznosi oko 157.000,00 eura, kao i projektna dokumentacija za sanaciju klizišta na lokaciji NC Grešna Gorica u vrijednosti od 12.500,00 eura čiji je trošak sanacije procijenjen na iznos od preko 81.000,00 eura. Napominjem da su to procjene za koje je upitno da li će biti i ponuđene u sklopu budućih provedenih postupaka nabave. U praksi je vidljivo da ponude znaju značajno prelaziti procijenjena i prvotno planirana sredstva što je opet jedan od problema s kojim se susreće javni sektor pri provedbi postupaka javne nabave koji su ionako zahtjevni i dugotrajni - objasnio je Škreblin.

Uz daljnju izradu projektne dokumentacije za ostala klizišta, navedene sanacije kao i sanacije drugih klizišta, planiraju se izvršavati u skladu s raspoloživim vlastitim sredstvima kao i  aplicirati na raspoložive buduće natječaje i pozive uz daljnje napore oko ostvarivanja suradnje u sufinanciranju troškova.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook