Prethodni članak
Sljedeći članak

Jedna stvar na ustima može biti pokazatelj opake bolesti: Ako ovo primijetite, javite se liječniku


Kada razmišljamo o zdravlju zuba, često prvo pomislimo na blistav osmijeh i svjež dah, iako neka zdravstvena stanja mogu uzrokovati loš zadah, bez obzira na to koliko dobro peremo zube i koristimo zubni konac. Međutim, oralna higijena ima mnogo širu povezanost s našim cjelokupnim zdravljem.

Na primjer, iako možda ne povezujemo odmah zdravlje zuba s kardiovaskularnim zdravljem, loša oralna higijena povezana je s većim stopama srčanih bolesti.

Stanje usne šupljine također može biti znak upozorenja za druge zdravstvene probleme, poput tumora ili hipertenzije. Stručnjaci također navode da određeni osjećaji u ustima mogu biti jedan od prvih znakova demencije.

“Demencija je poremećaj koji narušava sposobnost pojedinca da pamti, razmišlja ili donosi odluke”, objašnjava James Dan, gerijatrijski klinički savjetnik i član odbora Senior Helpers.

„Demencija nije specifična bolest, već opći termin koji se koristi za opisivanje skupine simptoma karakterističnih za gubitak pamćenja i druga kognitivna oštećenja koja su dovoljno ozbiljna da ometaju sposobnost pojedinca da obavlja svakodnevne aktivnosti“, rekao je on.

Neki rani simptomi demencije mogu se pojaviti godinama prije nego što se osobi zaista dijagnosticira bolest. Za razliku od gubitka pamćenja i konfuzije, suha usta su potencijalni pokazatelj koji nije uobičajen simptom kognitivnog pada.

Povećana zaboravljivost dobro je poznati simptom demencije, a suha usta mogu biti jedan od ranih simptoma demencije.

“Iako suha usta nisu jedan od najčešćih prvih znakova demencije, mogu biti jedan od prvih indikatora“, rekao je direktor operacija za C-Care Health Services. Ljudi s demencijom mogu zaboravljati piti dovoljno vode, pa im usta često mogu biti isušena.

“Živjeti s osobom s demencijom je izuzetno teško. U Zagrebu procjenjujemo da ima više od 18 000 osoba s nekim oblikom demencije. Demencija je neurodegenerativna bolest najčešće uzrokovana Alzheimerom, ali postoji niz drugih bolesti koje ju uzrokuju. Sve te bolesti počinju od zaboravljanja, izgubljenosti, zbunjenosti i nemogućnosti rješavanja jednostavnih zadataka”, ispričala nam je tajnica Hrvatske udruge za Alzheimerovu bolest Tajana Dajčić, a cijeli intervju možete pročitati ovdje.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook