Prethodni članak
Sljedeći članak

Još dva tjedna bez poskupljenja goriva

Unatoč očekivanjima i prijašnjim najavama, Ina po dogovoru s Vladom neće mijenjati cijene goriva.To znači da će njihove


Unatoč očekivanjima i prijašnjim najavama, Ina po dogovoru s Vladom neće mijenjati cijene goriva.To znači da će njihove maloprodajne cijene naftnih derivata i sljedeća dva tjedna ostati na razini određenoj još sredinom rujna, te da cijena litre eurosupera 95 neće preći osam kuna.

Zbog toga je Vlada dobila još dva tjedna za izbor najboljeg rješenja za dodatno ublažavanje utjecaja rasta svjetskih cijena nafte i goriva na maloprodajne cijene goriva u Hrvatskoj. Dosad se, naime, sve svodilo na dogovorno smanjivanje Inine prodajne marže, zbog čega su cijene goriva kod drugih naftnih tvrtki za nekoliko desetaka lipa više nego kod Ine.

Kao najvjerojatnije rješenje najčešće se spominje ukidanje carine od 4,2 posto na uvoz naftnih derivata kao priznati trošak u formuli za određivanje maksimalnih cijena goriva te uvođenje tzv. plivajućih trošarina. Po tom se modelu trošarine automatski smanjuju i povećavaju kad maloprodajne cijene goriva prijeđu dogovorenu razinu. Takvim mjerama Vlada želi izbjeći jačanje inflacije zbog poskupljenja goriva i domino-efekt na ostale cijene.

Prema riječima predsjednika Uprave Ine Tomislava Dragičevića, kratkoročno smanjivanje marži im neće stvoriti veće poteškoće, ali ako potraje dulje najviše bi problema moglo biti s osiguravanjem novca za nužna velika ulaganja, prije svega u modernizaciju rafinerija u Sisku i Rijeci. Da nije bilo dogovora s Vladom, Ina bi i ovaj utorak povećala cijene svih goriva jer se manji pad svjetskih cijena nafte posljednjih dana još nije odrazio na cijene goriva na mediteranskom tržištu, na temelju kojih se određuju maksimalno dozvoljene cijene goriva u Hrvatskoj.

Tako su prosječne cijene eurosupera na mediteranskom tržištu u posljednja dva tjedna bile sedam do osam posto više nego u prethodnom obračunskom razdoblju, eurodizela oko pet posto, a običnog dizela oko 3,5 posto više.

Takav porast cijena goriva u vrijeme kad se cijene nafte smanjuju stručnjaci prije svega objašnjavaju nedostatkom rafinerijskih kapaciteta za preradu nafte.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook