Prethodni članak
Sljedeći članak

Kapelu Svetog trojstva otvoriti za javnost

Utvrda Staroga grada na brežuljku ponad Krapine posljednjih je godina prilično zapuštena. S Hrvatskim šumama, koje su vl


Utvrda Staroga grada na brežuljku ponad Krapine posljednjih je godina prilično zapuštena. S Hrvatskim šumama, koje su vlasnik okolnog zemljišta, ovih se dana rješavaju imovinsko-pravni odnosi kako bi zemljište postalo vlasništvo Grada Krapine.


U interesu je grada da se taj povijesni kompleks zaštiti i uredi te da uđe u turističku ponudu. Zasad posjetitelji nemaju što vidjeti osim pošaranih zidova. U tijeku su i dogovori s Ministarstvom kulture o nastavku arheoloških radova.

Grad Krapina napravit će pristupnu cestu i urediti plato za nastavak istraživanja. Naime, posljednja su istraživanja obavljena prije desetak godina, kad je ondje otkriven dvostruki spomenički dio koji govori o životu iz brončanog doba. Otkrivene su posude raznih oblika, te fragment vrijedna kamena kalupa za lijevanje šupljih brončanih sjekira. Nalazi su pokazali kako je na toj lokaciji, povoljnoj za stanovanje jer se nalazi na zaštićenu brijegu, u srednjem vijeku bujao život.

Ustanovljeno je kako je u istočnom dijelu utvrde nekad bio sakralni objekt, dvorska kapela Svetog trojstva što su je podigli grofovi Celjski. I ta bi se kapelica obnovila u sklopu obnove grada te ponovno imala vjersku funkciju. U zapadnom je dijelu otkriven tlocrt velikoga obrambenog objekta, dvije velike kule. I one se mogu obnoviti, pa bi s kapelom činile posebice atraktivan sklop povijesne i kulturne vrijednosti.

Arheološka su istraživanja dala vrlo bogat fundus: predmete od keramike, pećnjake, kosti raznih životinja, posude i ostalo. Utvrda je sagrađena kao središnja točka obrane granice prema Sutli. Tu je nekad bilo središte županije, pa višestoljetno sjedište hrvatskih banova, a na prijelazu u 17. stoljeće mjesto održavanja pet hrvatskih sabora.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook