Prethodni članak
Sljedeći članak

Komemoracija za Mislava Bagu

Sprovod je sutra u 14 sati, na Krematoriju


U Muzičkoj akademiji u Zagrebu u 11 sati počela je komemoracija za novinara i urednika, prerano preminulog Mislava Bagu, koji je karijeru počeo na HRT-u, a nastavio na Novoj TV. Od njega se opraštaju kolege i prijatelji, piše HRT.

- Mislav Bago je bio utjelovljenje ključnih novinarskih vrijednosti, samim time institucija hrvatskog novinarstva i brend Nove TV. Njegovo ime i sama pojava na TV ekranima bilo je sinonim za pravdu, poštenje, vjerodostojnost i istinu. Mislav je bio izniman kolega, suradnik, to znaju najbolje njegovi najbliži, njegova redakcija, kolege kojima je bio i više od samog suradnika. Ne postoje riječi utjehe koje u ovom trenutku mogu umanjiti bol svima koji su ga poznavali. Falit će nam Mislav, njegovi reporterski izvještaji, njegova analiza društveno-političkih zbivanja, jedan nevjerojatan talent baratanja brojkama u izbornim emisijama, a rekao bih ponajviše njegovi intervjui u kojima je strpljivo i beskompromisno tražio odgovore, rekao je Dražen Mavrić, predsjednik Uprave Nove TV.

Hrvoje Zovko, predsjednik HND-a, u emotivnom je govoru rekao kako ne može vjerovati da se oprašta od svog kolege i prijatelja, o kojemu bi se moglo pričati danima, tjednima.

- Srce me boli od tuge za tobom prijatelju, ovo mi se sve čini nestvarno. Cijelo vrijeme očekujem da ćeš se odnekud pojaviti ili poslati poruku. Mislava sam poznavao 25 godina, bio sam tek počeo raditi u Zagrebačkoj panorami, on je već bio novinarski as. Bilo je to prijateljstvo na prvu. Dobra duša, izniman čovjek... Dugo će još proći vremena, ako se itko pojavi, tko je približan Mislavu Bagi. Nitko mu ništa nije poklonio, sve je napravio svojim radom i upornošću. Političari koji mu sada odaju počast strahovali su od Bage jer on nije nikome podilazio, uvijek je rešetao s pravim pitanjima. Bio je novinarčina s velikim N, rekao je.

Mislav Bago preminuo je u 49. godini. Dobitnik je brojnih nagrada za svoj rad, a iza njega ostaje neizbrisiv trag u hrvatskom novinarstvu.

Mislav Bago na Hrvatsku je televiziju došao 1994. Počeo je kao novinar istraživač u redakciji TV Parlamenta, a za samo godinu dana postao je lice bez kojeg se nisu mogle ni zamisliti vruće političke teme.

Profesionalno je pratio stranački život, Vladu i Sabor. Kreirao je gotovo sve izborne emisije ili u njima sudjelovao. Vodio i uređivao Otvoreno.

Zbog iznimnih novinarskih kvaliteta Bago je dobio pregršt strukovnih nagrada - 1998. za najbolju reportažu, 2003. i 2006. za najbolji intervju, a 2006. članovi HND-a proglasili su ga novinarom godine.

Nakon HTV-a Bago je karijeru nastavio na komercijalnoj Novoj TV. Bio je istinski fanatik televizije i novinarstva. U redakciji i izvan nje - neustrašivi borac koji se nije bojao stajati na prvoj crti.

U redakciji i nakon dugih snimanja, među kolegama i prijateljima Mislav Bago je bio rođeni showman, zabavljač.

Odlaskom Mislava Bage - u hrvatskom novinarstvu ostala je velika praznina, praznina koju je gotovo nemoguće nadomjestiti, piše HRT.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook