Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko - zagorska županija je hrvatski lider po povlačenju sredstva iz EU fondova

Uz pressicu, u Regionalnom centru kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu održavaju se i Dani otvorenih vrata EU projekata


Nedavna analiza pokazala je da je Krapinsko - zagorska županija u 2023. godini iz europskih fondova povukla čak 579,79 eura po glavi stanovnika, čime se našla na uvjerljivo prvom mjestu među hrvatskim županijama.

Na tu je temu održana u petak konferencija za novinare predvorju Srednje škole Zabok - Regionalnog centra kompetencija u turizmu i ugostiteljstvu, gdje se ujedno održavaju Dani otvorenih vrata EU projekata s radionicama pripreme zagorski štrukli, zagorske pizze, ukrašavanja kave te degustacija pripremljenih proizvoda.

Ravnateljica Zagorske razvojne agencije Karolina Barilar napomenula je da je agencija organizator Otvorenih vrata EU projekata u KZŽ u suradnji sa Županijom.

 Dani traju od 5. do 20. listopada, a u tom periodu građani i stanovnici mogli su posjetiti više od 20 različitih lokacija na kojima su uspješno provedeni projekti u proteklim razdobljima, a koji su bili financirani iz različitih EU fondova.

-Predstavljeno je više od 15 projekata, čiji je utjecaj odnosno koristi stanovnici imaju i danas. Izdvojila bih projekt Novi početak za koji je u sklopu ovih dana otvoreno i Savjetovalište za žrtve nasilja u zaboku i čije usluge promoviramo.  Također, uključio se i Dom zdravlja sa svojim projektom poboljšanja pristupa primarnoj zdravstvenoj zaštiti. Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice i Stubičke Toplice prezentirale su svoje projekte koji su trenutno u tijeku u organizaciji radionica, a pridružila im se i REGEA. Ovdje smo danas u Regionalnom centru kompetentnosti koji danas održava Dane otvorenih vrata za čitavu javnost, a sutra i Akademis i velika nam  je čast što smo kao agencija bili dio tog projekta – rekla je Barilar dodavši da je zbog europskog projekta "ReCeZa - Regionalni centar Zabok" Krapinsko-zagorska županija proglašena europskom regijom najviše prilagođenom mladima od strane Skupštine  europskih regija, Regionalne mreže mladih i Vijeća norveškog okruga Nordland. 

-Projekt je prepoznat radi svoje komponente doprinosa sektoru koji se i u Europi  doživaljava kao  deficitaran, a to je ugostiteljstvo i turizam. Prepoznat je po inovativnim programima koji doprinose boljem obrazovanju mladih i posebice po programima koji njeguju socijalnu uključenost- napomenula je ravnateljica Barilar.

Više o samom Regionalnom centru govorila je ravnateljica SŠ Zabok, Regionalnog centra kompetenosti u turizmu i ugostiteljstvu, Draženka Jurec.

 - Prošlo je tek godina dana od kada smo uselili u ovaj prekrasni prostor. Naši ugostiteljski kabinati doselili su u veljači, Akademis je počeo s radom u lipnju, a završena je i sportska dvorana i time je zaokružen infrastrukturni projekt. Međutim projekt ReCeZa završen je 28.12. Tu za nas nije bio kraj, već početak – rekla je Jurec te pobrojala razne aktivnosti koje se provode u školi, istaknuvši da je ovaj Centar jedina škola koaj provodi dva eksperimentalna programa, napravljena na temelju modularne nastave, a to su tehničar za ugostiteljstvo i pomoćni ugostitelj.

 - Upisani su svi naši kapaciteti za ugostiteljska zanimanja i ono što je bitno, ne postoji općina ni grad u našoj županiji iz koje nemamo polaznika, međutim regionalni smo, što dokazuje i 109 učenika iz Grada Zagreba i Zagrebačke županije koji se obrazuju u našem centru. Ono što je novitet i po čemu smo opet prvi u Hrvatskoj, to je da trenutno u našem Akademisu više od 100 učenika obavlja svoju praksu i praktičnu nastavu – rekla je Jurec između ostalog.

 

 

Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar izrazila je zadovoljstvo što je KZŽ 2023. godine na temelju podataka otvorenog proračuna odnosno podataka  o izvršenju proračuna svih županija u Hrvatskoj i Grada Zagreba ostvarila najbolje rezultate prema povlačenju sredstava iz EU fondova.

- KZŽ je ostvarila rezultat od 579, 79 eura po glavi stanovnika povučenog EU novca. Ostvarili smo visokih 16,28 posto povlačenja novca gledajući ukupno povučen novac od svih županija odnosno 429 milijuna eura. Županija koja je na 2. mjestu ima postotak udjela po povlačenju sredstava iz eu fondova 5 %.  Uspjeli smo ostvariti rezultat da smo povećali povlačenje sredstava za 62,8 milijuna eura u odnosu na godinu prije. Kada gledamo rezultat povlačenja sredstava prema glavi stanovnika, drugo i treće rangirana županija imaju peterostruko niži rezultat od naše županije. Iako EU fondovi pružaju velike mogućnosti, nije jednostavno doći do ovakvih rezultata, treba imati dobro posložene sve elemente koji utječu na uspješnost projekta, prije svega su to ljudi koji rade na tim poslovima te dobro strukturirani strateški dokumenti – rekla je Mlakar.

 

Župan Željko Kolar rekao je da ovi uspjesi nisu došli slučajno. – Naša strategija razvoja i i strateški projekti su odavno definirani i nabrojeni u našim strateškim dokumentima i kroz Razvojni sporazum Sjever, koji na žalost nije saživio kao  što je zaživimo sporazum Slavonija, Baranja i Srijem, ali unatoč tome mi smo postigli ovaj fantastični rezultat. I sama činjenica da u ovim Danima otvorenih vrata mi prezentiramo 20 – ak projekata je više nego fascinantna – rekao je župan.

Napomenuo je da će županija u idućoj godini, ako će je Ministarstvo obrazovanja i znanosti uspjeti popratiti, imati preko 20 aktivnih gradikišta gdje je KZŽ nosioc projekata. – Regionalni centar kompetentnosti je do sada u apsolutnom iznosu najveći projekt, a radimo još četiri takva, to su Stubičke Toplice, to će biti COKT, Krapinske Toplice i ZEZ. To govori da ćemo mi u kontinuitetu i 2025., ali i 2026. rasti u broju ukupnih projekata koje provodimo kroz EU fondove, ali i u ukupnom iznosu koji ćemo povući iz EU fondova – istaknuo je Kolar.

 

Za činjenicu da je KZŽ proglašena europskom regijom najviše prilagođenom mladi, rekao je da je to nagrada škole, razvojne agnecije i tima u Županiji. - Možete imati jasnu startegiju, konkretne planove, ali ako nemate kvalitetne ljude, ne možete postići takav rezultat – zaključio je župan i pri tome zahvalio Zagorskoj razvojnoj agenciji, SŠ Zabok, Poduzetničkom centru, djelatnicima Županije is vim partnerima koji su sudjelovali u pripremi, prijavi i realizaciji ovih projekata.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook