Prethodni članak
Sljedeći članak

Krapinsko - zagorskoj županiji ponovno petica za transparentnost proračuna

Dvije zagorske općine dobile su trojku, a njih pet četvorku


Krapinsko – zagorska županija i ove je godine dobila čistu peticu za transparentnost i nalazi se među četiri najtransparentnije županije u Republici Hrvatskoj. Rezultate sedmog ciklusa istraživanja transparentnosti proračuna županija, gradova i općina predstavio je Institut za javne financije.

Cilj istraživanja je utvrditi objavljuju li sve županije, gradovi i općine svake godine ključne proračunske dokumente na svojim mrežnim stranicama koji su temeljni korak prema potpunijoj transparentnosti i participaciji građana, odnosno neophodan preduvjet za educiranje građana i njihovo uključivanje u lokalne proračunske procese.

Predstavljanju rezultata istraživanja, koji su predstavljeni online, nazočio je i župan Krapinsko – zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo: „Otkad se provodi istraživanje Instituta za javne financije, Krapinsko – zagorska županija je odlikaš sa maksimalnom ocjenom. Drago mi je da je naša županija među četiri najtransparentnije županije, kad se zbrajaju i rezultati općina i gradova s našeg područja. Apeliram ovim putem na kolegice i kolege koji nisu objavili sve dokumente koje su trebali, da to naprave, jer transparentnost u provođenju politika trošenja javnog novca nema alternative. Samo jasnim i transparentnim trošenjem, mogućnošću uvida u trošenje novaca kroz proračun možemo vratiti povjerenje građanki i građana u politiku i političare“, rekao je župan Željko Kolar.

Od zagorskih gradova i općina peticu su dobili Krapina, Zabok, Donja Stubica, Pregrada, Oroslavje, Klanjec, Zlatar, Bedekovčina, Gornja Stubica, Desinić, Lobor, Mihovljan, Stubičke Topliice, Hum na Sutli, Jesenje, Novi Golubovec, Mače, Hraščina, Zlatar Bistrica, Konjščina, Budinščina, Tuhelj, Kumrovec, Đurmanec, Zagorska Sela,  tri su dobili Kraljevec na Sutli i Petrovsko, a četvorke Marija Bistrica, Sveti Križ Začretje, Veliko Trgovišće, Krapinske Toplice i Radoboj. 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook