Prethodni članak
Sljedeći članak

Kriza pogodila i zagorsko gospodarstvo

Ivica Cerovečki, predsjednik HGK ŽK Krapina

Županijska komora Krapina održala je u prostorijama poduzeča ''Armko'' K


Ivica Cerovečki, predsjednik HGK ŽK Krapina

Županijska komora Krapina održala je u prostorijama poduzeča ''Armko'' Konjščina svoju 43. sjednicu Gospodarskog vijeća HGK. Glavna tema sjednice bila je stanje gospodarstva u našoj županiji o čemu su govorili predsjednik Županijske komore Krapina Ivica Cerovečki, a o uzrocima recesije u svijetu i Europi s osvrtom na situaciju u Hrvatskoj, glavni analitičar Hypo Banke, Hrvoje Stojić.

Na 7. mjestu po izvozu

- Najveći prihod prošle godine u našoj je KZŽ ostvarila prerađivačka industrija, a odmah do nje trgovina. Prošle godine u 9. mjesecu u našoj županiji bilo je zaposleno 19.293 osoba, no s obzirom da je i naše gospodarstvo ušlo u krizu, podaci već sad govore drugačije. Među najboljim poduzećima istaknuti su Vetropack, M-profil, Jedinstvo, Gorup, Trgocentar, Trgostil, Tondach… Dobri smo po uvozu i izvozu. Iako više uvozimo, nego izvozimo, i ta se brojka smanjuje. Naši izvozni partneri su Slovenija, Njemačka, BiH, Austrija i Italija, a najviše se robe uvozi iz Italije, Njemačke, Slovenije i Austrije. Po izvozu Županijska komora Krapina je na 7. mjestu, ispred su Zagreb, Sisak, Varaždin, Rijeka…, ali krećemo prema naprijed - prezentirala je podatke tajnica Županijske komore Krapina Sanja Mihovilić.

Otpuštanje radnika, smanjen obujam posla osjeti se i u KZŽ, no, ohrabrujuća je rečenica predsjednika Županijske komore Ivice Cerovečkog da su naši gospodarstvenici žilavi.

- Do ove globalne krize dovelo je preveliko zaduživanje kako poslovnih subjekata tako i samih građana. Teško je reći koliko će kriza trajati, no evidentno je da će s prvim znacima oporavka stope rasta biti znatno niže nego u proteklih 20 godina. Puno prije oporavka ćemo doseći dno nego je to bio slučaj s krizama u 70-im i 80-im godinama. Ponovni problem, za tri do četiri godine bit će i inflacija. One vrijednosti koje su bile zanemarivane svih ovih godina zaduživanja ponovno će dobiti na važnosti, a to su rad i ostvarivanje dohotka - rekao je Hrvoje Stojić.

- Općina Konjščina spada u srednje razvijene općine u Krapinsko-zagorskoj županiji koja uglavnom najveće napore ulaže u vodoopskrbu. Ministarstvo gospodarstva nas svake godine prati s 300.000 do 800.000 kuna bespovratnih sredstava koje ulaže u gospodarsku zonu. Interesa ulagača zasada nema, a glavni krivac je loša cesta i što zona nema prilaza, iako bi zainteresiranog ulagača oslobodili i od komunalne naknade - ukratko je načelnik Curiš upoznao nazočne s karakteristikama općine.

Goste među kojima su bili gospodarstvenici KZŽ, predstavnici banaka i poduzeća pozdravio je i upoznao s djelatnošću ''Armka'', poduzeća koje je sljedbenik metaloprerađivačke industrije koja vuče korijene iz negdašnjeg konjščinskog rudnika, direktor Vinko Marković. Tvornica je privatizirana sa 104 zaposlena djelatnika, i u zadnjih desetak godina zastupljena je u svim važnim infrastrukturalnim objektima u gospodarstvu. Svake godine sjednice Gospodarskog vijeća Županijske komore Krapina održavaju se u drugom mjestu. Ove godine na red je došao najistočniji dio županije, Pešćeno, u općini Konjščina.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook