Prethodni članak
Sljedeći članak

KZŽ dobila 180 tisuća kuna za energetsku obnovu škole u Đurmancu

Odluku o financiranju uručio je županu Krapinsko-zagorske županije Željku Kolaru ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević jučer u Zagrebu


Krapinsko-zagorska županija sredstva je dobila temeljem prijave projekta na Poziv „Pilot projekt – Izrada projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja – Ref. Oznaka: 4c.1.1.“

Ukupno prijavljeni troškovi iznosili su 193 tisuće 750 kuna, dok je odobren iznos ukupnih prihvatljivih troškova od 180 tisuća kuna.

Nakon primopredaje Odluke, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je istaknuo da je pravovremena izrada projektne dokumentacije ključni preduvjet da bi neki projekt mogao biti uspješno realiziran.

- Treba projektirati na vrijeme, planski. Ne smije se dogoditi situacija da natječaj koji je od interesa za projekt bude otvoren, a izrada projektne dokumentacije još nije počela. Što se tiče Krapinsko-zagorske županije, mi smo napravili program aktivnosti vezano za energetsku obnovu škola i za velik dio već imamo gotovu projektnu dokumentaciju, dok se za preostali dio prijavljujemo na natječaje poput ovog. Inače, Krapinsko-zagorska županija iza sebe već ima realiziran jedan veliki projekt energetske obnove škola, za kojeg smo dobili svjetski priznatu nagradu Energy Globe. Možemo se pohvaliti i činjenicom da smo program energetske obnove počeli provoditi prije resornog ministarstva, baš kao i time da je sadašnji program Fonda koji je vezan za obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, preuzet od Krapinsko-zagorske županije. Što se tiče samih radova na energetskoj obnovi škole u Đurmancu, kad završimo projektnu dokumentaciju sredstva ćemo potražiti također preko natječaja; projekt ćemo svakako prijaviti na natječaj Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i na europske fondove - rekao je župan Kolar.

Projekt energetske obnove osnovne škole u Đurmancu obuhvaća postavljanje toplinske izolacije na vanjske zidove, zamjenu vanjske stolarije, rekonstrukciju i toplinsku izolaciju krova, zamjenu rasvjetnih tijela te rekonstrukciju sustava grijanja uz ispitivanje mogućnosti ugradnje kotla na biomasu, a prema načelu ekonomske opravdanosti.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook