Prethodni članak
Sljedeći članak

LAG Zagorje-Sutla danas je dobio 1,8 milijuna eura: 'Bit će i purica i mlinca i sira i vrhnja'

Danas su uručeni ugovori za 56 LAG-ova u vrijednosti od 103 milijuna eura, čime su se u kontekstu lokalnih razvojnih strategija osiguravala sredstva za provedbu projekata u poljoprivredi


Načelnica Općine Zagorska Sela, Ksenija Krivec Jurak, danas je ispred LAG-a Zagorje – Sutla potpisala 1.822.635 eura ''težak'' ugovor za programsko razdoblje 2023-2027. u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici, a u okviru Natječaja za odabir lokalnih akcijskih grupa u programskom razdoblju 2023.-2027. unutar intervencije 77.06. 'Potpora LEADER (CLLD) pristupu' iz Strateškog plana ZPP RH.

200.000 eura više

- Ugovoren je iznos od 1,8 milijuna eura za razdoblje do 2027. što je za 200.000 eura više od prošlog razdoblja (2015.-2020.). Da bi se LAG odabrao za novo razdoblje bilo je potrebno izraditi lokalnu razvojnu strategiju koja sadrži ukupno četiri intervencije namijenjene ulaganju u javni sadržaj, kulturu i očuvanje tradicije, turizam i ulaganje u unapređenje poljoprivredne proizvodnje – ispričao nam je voditelj LAG-a Hrvoje Novak pod čijim su vodstvom zaposlenici LAG-a strategiju izradili, uz uključivanje različitih dionika iz gospodarskog, javnog i civilnog sektora te provedbu anketa medu poljoprivrednicima te ostalim dionicima na području LAG-a Zagorje-Sutla.

Proces izrade strategije trajao je godinu i pol dana, a prvi natječaji očekuju se sredinom 2024. godine jer sada, nakon odabira i potpisivanja ugovora slijedi priprema administracije za provedbu natječaja što znači da je trebalo pripremi sve - papire, tekstove natječaja i ostalu dokumentaciju za kvalitetnu provedbu strategije, tako da je pred LAG-om u narednom periodu dosta posla kako bi kasnije sve moglo proći glatko.

Projekti

- Projekti su usmjereni unapređenju poljoprivredne proizvodnje, gdje je naglasak na partnerstvu, kako bi proizvođači postali konkurentni, zatim je tu ulaganje u kulturu i programe koji će obogatiti slobodno vrijeme mladih (to je novost od ovog razdoblja budući da prije ta opcija nije postojala) te naravno, ulaganje u javnu infrastrukturu koja ovisi o različitim potrebama lokalnih zajednica – ispričao nam je Novak, a posebno nas je zanimalo stanje u poljoprivredi. Prema riječima voditelja LAG-a, na pomolu su velike promjene.

- Bit će i purica i mlinca i sira i vrhnja. Anketu koju smo radili bazirala se na potrebama koje su najčešće fokusirane na kupnju nove opreme jer je starost poljoprivredne mehanizacije 30 pa čak i 40 godina. Time nikakva proizvodnja ne može biti konkurentna. Postojat će i mogućnost proširenja različitih nasada, izgradnje različitih objekata, ulaganje u obnovljive izvore energije kao što su solarni paneli i slično – najavio je Novak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook