Prethodni članak
Sljedeći članak

Liječnici izvadili želudac zdravom muškarcu. Pomiješali uzorke


Pomalo nevjerojatna zabuna dogodila se liječnicima u Sloveniji.

Na onkološkom institutu Ljubljana operiran je pacijent za kojega su liječnici mislila da ima rak želuca, pa mu je odstranjen i želudac. No kako se doznalo, došlo je do ozbiljne pogreške jer je vanjski dijagnostičar zamijenio uzorke tkiva dvoje pacijenata.

Tako su, kako piše, 24ur.com, operirali pacijenta koji uopće nije imao rak. Njegov odvjetnik rekao je da ne možemo zamisliti kakav je šok doživio njegov klijent. Naglasio je kako je riječ o liječničkoj pogrešci te da žele raščistiti tko će snositi odgovornost.

Muškarac kojemu je prvotno dijagnosticiran rak želuca  nekoliko mjeseci nakon operacije dobio je poziv u kojemu mu je rečeno da su liječnici pogriješili i da on zapravo uopće nije imao rak.

Kako je proteklih dana u priopćenju ustvrdila Urša Murn, ravnateljica Medicinskog centra Barsos, gastroenterolog je početkom siječnja dobio informaciju od Onkološkog instituta da pregledom izvađenog tkiva njihovog pacijenta nisu pronađene kancerogene stanice, pa su sami obavili dodatnu analizu originalnog uzorka biopsije na koji je potvrdio prisutnost stanica raka.

Zbog sumnje da su uzorci tkiva zamijenjeni, pokrenuta je istraga u Barsosu te je od Instituta za patologiju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani zatraženo ponovno analiziranje i identifikacija uzoraka. Dobiveni rezultati su to potvrdili. Oba pacijenta su odmah obaviještena o tome.

Ne znaju tko je pogriješio

"Nažalost, još se ne može sa sigurnošću reći gdje je došlo do pogreške u našem postupku, ali duboko žalimo zbog same činjenice da su uzorci promijenjeni i time oštećeni pacijent", rekla je Murn. Zbog toga su od Ureda za nadzor, kvalitetu i ulaganja u zdravstvu, kojem je incident već prijavljen, zatražili izvanredni nadzor.

Također smo u kontaktu s oba pacijenta i izravno ćemo s njima pronaći najprikladnija rješenja koja će im barem malo olakšati situaciju“, dodala je ravnateljica.

"Zajedno s vanjskim nadzorom učinit ćemo sve što je u našoj moći da se to ubuduće izbjegne. Ponašat ćemo se odgovorno i poduzeti sve mjere. U ovom trenutku mogu samo još jednom izraziti iskrenu i duboku ispriku dvjema pacijenticama i sve ostale koje ova situacija povrijedi", rekla je Murn.

"Proveli smo internu stručnu reviziju u Zavodu koja je sagledala cjelokupno liječenje pacijentice na Zavodu. Ova vrsta karcinoma zahtijeva kirurško odstranjenje organa i pacijent je cijelo vrijeme liječen po svim protokolima i uobičajenoj kliničkoj praksi", rekla je  ravnateljica Onkološkog instituta Ljubljana Irena Oblak.

"Duboko žalimo zbog incidenta i iskreno se ispričavamo pacijentu i njegovoj obitelji", rekla je.

Gašper Pilko, voditelj sektora operativnih aktivnosti na Onkološkom inštitutu Ljubljana, pojasnio je da se kompjuteriziranom tomografijom (CT) utvrđuje koliko je rak raširen. Kod operiranog pacijenta CT nije pokazao da se bolest proširila, no to je normalno ako je rak u početnoj fazi. Istrage su pokazale da se radi o ranom raku želuca koji je zahtijevao operaciju, rekao je Pilko.

Pilko je dodao kako pacijent nakon uklanjanja želuca može živjeti relativno normalnim životom uz pravilno prilagođenu prehranu.

Odvjetnik operiranog pacijenta: Ne možete zamisliti kakav je to šok

Odvjetnik operiranog pacijenta Rok Petrič kazao je kako ne možemo zamisliti o kakvom se šoku radi i dodao kako se gospodin i njegova obitelj ne žele eksponirati. "Uz ovakav šok kakav je klijent doživio, pitanje potrebne psihološke pomoći zapravo se nameće samo po sebi. Gospodin je zbog toga u jako teškom šoku. A to što je tu pomoć odbio, naravno, ne znači ništa, " On je rekao.

"Htio bih vrlo jasno reći da se, prema onome što se vidi iz medicinske dokumentacije i onome što je rečeno na konferenciji za novinare, radilo o liječničkoj pogrešci", rekao je.

Kako kaže, potrebno je utvrditi ono što je još nejasno, a to je koja od institucija koje su također bile prisutne na konferenciji za novinare snosi odgovornost za ovaj nemili događaj.

fotografija je iz arhive i ilustrativnog je karaktera 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook