Prethodni članak
Sljedeći članak

U par tjedana čak tri slučaja štetne kemikalije u povrću iz iste zemlje


U povrću iz Sjeverne Makedonije pronađene su štetne kemikalije, izvijestio je danas europski sustav za brzo uzbunjivanje u prometu hranom.

Kako navode, riječ je o miješanoj salati koja je u kamionu stigla na hrvatsku granicu i bila je namijenjena našem tržištu. Srećom, ispitivanjem uzoraka otkriven je štetni pesticid klorpirifos, pa je salata s granice vraćena u Makedoniju, piše Danica.hr.

U uzorcima koji su odmah analizirani otkriveno je 0,055 mg/kg klorpirifosa u salati. Dopuštena razina tog pesticida u hrani je 0,0 prema odluci EU.

Prije nekoliko tjedana je isti pesticid otkriven i u svježoj mrkvi iz Sjeverne Makedonije, a potkraj siječnja u pošiljci miješane salate koja je trebala biti uvezena iz iste zemlje.

Klorpirifos je od 2020. godine zabranjen za uporabu na području EU zbog genotoksičnog potencijala i razvojne neurotoksičnosti kod sisavaca. Brojne znanstvene studije pokazale su kako izloženost klorpirifosu može utjecati na neurološki razvoj djece te oštetiti još nerođeno dijete.

Povezuju ga s poremećajima u razvoju mozga, hiperaktivnošću, zaostajanjem u rastu, smanjenim kvocijentom inteligencije. Problema s klorpiriosom imali smo i u Hrvatskoj jer je lani u više pošiljaka mandarina utvrđen nedopušteni pesticid.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook