Prethodni članak
Sljedeći članak

MALA PROHIBICIJA: Prijavila se samo 4 proizvođača rakije i 40 vina

Novi Zakon o trošarinama izazvao je dosta rasprave u javnosti posebno vezano uz trošarine na proizvodnju alkoholnih pića


Novi Zakon o trošarinama izazvao je dosta rasprave u javnosti posebno vezano uz trošarine na proizvodnju alkoholnih pića, što se najviše odnosi na rakiju. Prijavljivanje kotlova za kuhanje rakije, kao i proizvedenih te planiranih količina nije primljeno sa simpatijama.

Nas je zanimalo koliko je ljudi koji kod kuće peku rakiju prijavilo nadležnoj carinarnici u Krapini te koliko je malih proizvođača vina koji se također trebaju prijaviti. Upit smo proslijedili Carinskoj upravi Republike Hrvatske iz koje smo u rekordno kratkom roku primili odgovor.

Prodaja pića 'malih proizvođača' je nezakonita

- Zakon o trošarinama stupio je na snagu 1. siječnja 2010. godine, a objavljen je u Narodnim novinama broj 83/2009. Postupanje u primjeni Zakona o trošarinama uređeno je Pravilnikom o trošarinama (NN, broj 1/2010.) koji je stupio na snagu 2. siječnja 2010. godine. Predmetnim Zakonom uveden je institut „malih proizvođača jakih alkoholnih pića“. „Malim proizvođačem jakih alkoholnih pića“ prema članku 54. istoga Zakona, smatra se svaka fizička osoba vlasnik ili korisnik poljoprivrednog zemljišta te vlasnik tvari za proizvodnju jakog alkoholnog pića koji proizvodi za vlastite potrebe i to u količini koja ne prelazi 20 litara čistog alkohola godišnje po domaćinstvu. Prema članku 54. stavak 4. Zakona o trošarinama, „mali proizvođači jakih alkoholnih pića“ obavezni su carinarnici nadležnoj prema svome prebivalištu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje te istovremeno dostaviti podatak o mjestu proizvodnje, kao i podatak o volumenu uređaja za proizvodnju alkohola (kotla) kojeg imaju u vlasništvu, odnosno uporabi – stoji među ostalim u odgovoru koji smo primili od Carinske uprave.

Pečaćenje kotla

Određeno je da se trošarina plaća ovisno o zapremini kotla i to za kotao od 40 do 100 litara, 100 kuna i za kotao preko 100 litara, 200 kuna. Ukoliko se proizvede za vlastite količine više alkoholnog pića od propisanog, onda se razlika obračunava i na nju se plaća puni iznos trošarine koji je propisan za etilni alkohol. To primjerice znači da za za jednu litru rakije jakosti 40% vol. udjela alkohola, trošarina iznosi 40 x 53/100 = 21,20 kuna.

Trošarinu obračunava sam proizvođač i to tijekom godine, a trošarina se plaća do 31. sijećnja za proteklu godinu. Također postoji obveza da se do 20. sijećnja za proteklu godine dostavi nadležnoj carinarnici Godišnje izvješće o ukupno proizvedenoj količini jakog alkoholnog pića za vlastite potrebe, zapremini kotla, te obračunatoj trošarini.

- Ujedno napominjemo, Zakonom o trošarinama dana je mogućnost „malom proizvođaču jakih alkoholnih pića“ da zatraži pečaćenje kotla od nadležne carinarnice ako u određenoj godini ne namjerava isti koristiti za proizvodnju pića, a sve iz razloga kako mu ne bi nastala obveza obračuna i plaćanja trošarine u razdoblju dok je kotao zapečaćen. O činjenici da u tekućoj godini neće vršiti proizvodnju, odnosno da zahtijeva pečaćenje kotla dužan je obavijestiti nadležnu carinarnicu i to najkasnije do 31. siječnja tekuće godine – stoji u dopisu Carinske uprave, a u kojem je posebno istaknuto kako „malom proizvođaču jakih alkoholnih pića“ nije dozvoljena prodaja proizvedenog jakog alkoholnog pića te će se eventualna prodaja smatrati nezakonitom.

Za sada u registar prijavljena 4 proizvođača rakije i 40 proizvođača vina

Na naš upit koliko je do sada prijavljenih obveznika u registar trošarinskih obveznika u Carinarnici Krapina, koja pokriva našu županiju, stiže odgovor kako je njih do 22. veljače njih četvero.

- U svezi količina isti nisu, niti imaju obvezu prijaviti očekivane količine proizvedenih pića (pretpostavlja se do 20 litara čistog alkohola po obvezniku). Što se tiče obveznika iz čl. 53. Zakona o trošarinama (mali proizvođači vina), u Carinarnici Krapina u registar je prijavljeno 40 obveznika koji su naveli očekivanu godišnju proizvodnju sveukupno cca 114.000 litara vina. Posebno ističemo činjenicu da ovo nije konačan broj prijavljenih obveznika, budući kao što smo naveli, „mali proizvođači jakih alkoholnih pića“ i „mali proizvođači vina“ mogu podnijeti prijavu za upis u registar trošarinskih obveznika najkasnije 8 dana prije početka proizvodnje – napominju iz Carinske uprave.

Ukoliko se proizvedena rakija namjerava staviti u prodaju, treba ishoditi status ovlaštenog držatelja trošarinskog skladišta - proizvođača (članak 21. Zakona o trošarinama) ili pak status proizvođača izvan sustava odgode (članak 55. Zakona o trošarinama).

Napomenimo kako je prema članku 53. Mali proizvođač vina osoba definirana prema posebnim propisima i koja ne proizvodi više od 1000 hl vina godišnje, a trošarina se prema članku 48. stavku 2. ne plaća na vino ako se koristi za vlastitu potrošnju i potrošnju članova kućanstva ili njegovih gostiju pod uvjetom da se ne radi o prodaji.

Kontrola prema planu rada nadležnih

Na pitanje kako će Carinska uprava kontrolirati poštivanje Zakona o trošarinama, iz Carinske uprave napominju kako je provođenje nadzora nad trošarinskim obveznicima na carinskom području Republike Hrvatske sastavni dio Plana rada Ministarstva financija, Carinske uprave, Središnjeg ureda. Prema unutarnjem ustrojstvu Carinske uprave, nadzor nad provođenjem odredbi Zakona o trošarinama vrši Služba za nadzor u sklopu Središnjeg ureda Carinske uprave, odnosno Odjeli za nadzor u mjesno nadležnim carinarnicama. Nadzor nad trošarinskim obveznicima, pa tako i „malim proizvođačima jakih alkoholnih pića“ provode mjesno nadležne carinarnice, prema ovlastima propisanim u Zakonu o carinskoj službi (NN, broj 83/09), a na temelju mjesečnih planova rada.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook