Prethodni članak
Sljedeći članak

Prosvjed seljaka: Prvo šakom i kapom, onda po džepu

Zagorski su se poljoprivrednici u srijedu u 13 sati okupili na križanju Gubaševo-Mokrice, a negdje pet minuta do 14 sati


Zagorski su se poljoprivrednici u srijedu u 13 sati okupili na križanju Gubaševo-Mokrice, a negdje pet minuta do 14 sati traktorima zauzeli jedan kolnički trak Zagorske magistrale, čime je bio otežani promet. Cinični bi rekli, ta je cesta svojom kvalitetom ionako samo za traktore…

Trakore posjeduje banka

Sve je regulirala policija. Blokadom su iskazali veliko nezadovoljstvo i upozoravali na drastično loše stanje u poljoprivrednoj proizvodnji. Time su se solidarizirali s ostalim poljoprivrednicima koji su prosvjedovali diljem Hrvatske. Prosvjed je organizirao Savez poljoprivrednih udruga Krapinsko-zagorske županije.

Divovskim traktorima čiji su stvarni vlasnici većinom banke, blokiravši djelomično promet, zagorski poljoprivredni proizvođači traže isplatu poticaja u 100-postotnom iznosu, kao i kontrolu kome se i kako poticaji dodjeljuju. Dogovorenu cijenu za litru mlijeka od 2,40 kuna i nakon 30. lipnja, te 30 posto više plavog diesela za područje koja su težeg uvjeta gospodarenja, jer su zagorski bregi teški za obradu, odnosno zahtijevaju 200 litara plave nafte po grlu stoke. Nisu imali sa sobom harmonike kao slavonski seljaci koji su se u hladnoj noći uz vatru grijali pjesmom i stihovima: ''Imao bi da sam krao, nisam lopov ne bi znao…'' , već transparente nalijepljene na traktorima, a da se zagriju i ne čekaju praznog želuca u kotlu se kuhao grah.

Čačić: 'Seljaci su u pravu'

Inače, prvobitno je bio zakazan prosvjed traktorima koji je trebao okupiti poljoprivrednike kod Citroenovog servisa u Zaboku na tzv. Industrijskoj cesti za ponedjeljak, 1. ožujka, ali je otkazan jer je par dana prije (petak) ministar poljoprivrede Petar Čobanković obećao mljekarima veću cijenu za mlijeko. Tako se bilo od masovnog pohoda za Zagreb odustalo.

Nezadovoljstvo seljaka prokomentirao je i predsjednik HNS-a Radimir Čačić koji je u srijedu na dan mirnog prosvjeda poljoprivrednika boravio u našoj županiji.

- Seljaci su u potpunom pravu i nitko u njihovoj poziciji ne bi postupio drugačije. Mijenjati pravila igre u pola utakmice je nedozvoljeno. Vi ne možete seljake uputiti u određenu proizvodnju, prezentirati, ugovarati i obećati određene poticaje i onda tu odluku poništiti. To je nedozvoljeno – rekao je Čačić. - Naravno da su prosvjedi opravdani, to se ne smije raditi. Ljudima se mora garantirati donja granica 3, a realno 5 godina za jedno kvalitetno planiranje, jer to su niskoprofitalne djelatnosti sa sporim obrtom proizvodnje, to je selo. To je sve pitanje kvalitete države koja očito tu nije prisutna – dodaje.

Nema strategije

- Ne postoji strategija, dijelilo se šakom i kapom, neodgovorno i neozbiljno, sufinancirala se mehanizacija koju sad ti ljudi ne mogu vratiti na površinama koje su bile premale da bi mehanizaciju mogle pokriti. Država je apsolutno odgovorna za anarhiju i ovaj problerm u kojem se selo našlo. S istim novcem se moglo napraviti nešto pozitivno, pametno i kvalitetno i s onim jučer i s onim smanjenim novcem danas – mišljenja je predsjednik HNS-a. - Vlada je prvo neodgovorno napumpala poticaje na iznos koji ne može izdržati, a onda ga bez ikakvih kriterija počela rezati – rekao je Čačić koji ističe da će Vlada morati poticaje za ovu godinu vratiti ili barem približno vratiti na razinu koja je bila.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook