Prethodni članak
Sljedeći članak

Marija Bistrica: Počelo je božićno ukrašavanje crkve

U Mariju Bistricu i ove je godine stigla vjerojatno najveća umjetnica među časnim sestrama, časna Samuela Premužić kojoj


U Mariju Bistricu i ove je godine stigla vjerojatno najveća umjetnica među časnim sestrama, časna Samuela Premužić kojoj je ove godine rektor svetišta Zlatko Koren prepustio osmišljavanje uređivanja.


Narodne nošnje

Sestra Samuela i prošlih je godina strpljivo izrađivala umjetnine od prirodnih materijala, ali prema ideji velečasnoga Korena. Tako je prošle godine Isus u jaslicama bio smješten na postolju koje je imalo izgled Hrvatske, a zipka u kojoj je bio Isus nalazila se u srcu Zagorja.

Svi likovi bili su odjeveni u narodne nošnje hrvatskih regija. Iako nisu bile umjetno bojane, bogatstvo hrvatskih narodnih nošnji isticalo se zbog pomno odabranih prirodnih materijala.

Kako će konačno izgledati bazilika za Božić, vidjet će se tek zadnjeg tjedna u adventu, a časna Samuela i rektor Koren otkrili su nam samo da će četiri postavljena bora imati lebdeću dimenziju, odnosno bit će postavljeni na stalke čime će se stvoriti dojam da dodiruju nebo. Na borovima bit će anđeli, ali ne plavi kao prošle godine, nego zlatnobijeli.

Licitarska srca

Prošle godine licitarska srca bila su plava i crvena, a kakve će licitare, kao i svake godine, donirati bistrički medičari, zasad nam nije otkriveno.

Borovi će biti smješteni na drugim mjestima zbog postavljenih skela potrebnih za izradu nedovršenih freski.

– U jaslicama će i dalje dominirati narodna nošnja. Imamo plan kako bi trebale izgledati, no ne znamo hoćemo li uspjeti pa je najbolje sve vidjeti za Božić. Ove godine jaslice će biti drukčije postavljene, želimo više istaknuti Hrvatsku pa ćemo se malo poigrati s time.

Također, nastojimo svake godine da štalica bude malo drukčija – rekla je časna Samuela, koja je jučer počela slagati jaslice.

Izvor: Večernji list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook