Prethodni članak
Sljedeći članak

Međunarodni rafting-spust Dobrom i Kupom uz sudjelovanje zagorskih branitelja


Ponovno su vrijedni članovi Udruge veterana karlovačke 110. br ZNG/HV, sada već tradicionalno, četvrti puta uzastopno organizirali, ove godine međunarodni, spust čamcima/raftovima po Dobri i Kupi, dvije od četiri rijeke na kojima leži Karlovac grad. Osim domaćina, karlovačkih veterana iz više udruga, među njima i gardijskih brigada HV, Ogulinaca, Slunjana, Ozljana, pripadnika Jedinice specijalne policije Karlovačke županije „Grom“, te članova mnogih drugih braniteljskih udruga,  na spustu su sudjelovali po prvi puta slovenski veterani iz Bele Krajine, te skupina od šesnaest američkih veterana, sudionika vijetnamskog, afganistanskog i iračkog rata.

Po četvrti puta na spustu su bili i zagorski branitelji kako bi svi zajedno sudjelovali na obilježavanju 33. obljetnice ustrojavanja te slavne karlovačke brigade. Obljetnica je obilježena 29. lipnja 2024. godine spustom više od stotinu sudionika u dvadesetak raftova, a što je bila jedinstvena prigoda u jednom danu ploviti dvjema rijekama i to od prigradskog naselja Grduna rijekom Dobrom do ušća u Kupu preko atraktivnih dijelova rijeka, sve do gradskog kvarta Gaza. Odatle se je autobusima stiglo do sportskog centra na rijeci Korani, tog dana trećoj obiđenoj rijeci, gdje je bilo završno druženje uz ručak kojeg je pripremio Lovački savez Karlovačke županije.  Zagorski su branitelji posebno toplo primljeni a posadu čamca/rafta činili su članovi Hrvatskog časničkog zbora Hrvatskog zagorja. Neki od njih bili su pripadnici zagorske 103. br ZNG/HV i osobno s ostalim Zagorcima pomagali braniti i obraniti grad i njegovu širu okolicu tijekom agresije na grad 1991. i 1992. godine. U vrijeme neposredne ratne opasnosti za grad Karlovac i šire karlovačko područje, pa onda i u vrijeme najžešćih napada na grad, Zagorci su bili tu i pomagali suborcima Karlovčanima, Dugarešanima, 110. ,129 i 137. br ZNG/HV, Policiji, dragovoljcima, HOS-u i svim ostalim braniteljima, znanima i neznanima, braniti i obraniti grad. Najveći dio Zagoraca koji su sudjelovali u tome bili su pripadnici 103.“zagorske“  brigade ZNG/HV.

Samo je obilježavanje 33. obljetnice ustrojavanja karlovačke 110. br ZNG/HV, proslavljene postrojbe Hrvatske vojske koja je dala nemjerljiv doprinos obrani grada na četiri rijeke, imajući pri tome 109 poginulih pripadnika uz veliki broj ranjenih, započelo već u četvrtak prezentacijama događanja tijekom i nakon Domovinskog rata od strane Udruge veterana 110. br ZNG/HV i američkog veterana, socijalnog antropologa, Charlesa Warnera u Muzeju Domovinskog rata Karlovac-Turanj, te prijemom god karlovačkog gradonačelnika, a zatim u petak polaganjem vijenaca i paljenjem lampiona na spomen područjima važnih karlovačkim braniteljima, a onda i kulminiralo subotnjim raftingom uz istovremenu biciklijadu u karlovačkom kraju. Na raftingu se je ukazala sjajna prigoda da se u neposrednom kontaktu i razgovoru produbi suradnja s karlovačkim veteranima i veteranima iz Slovenije s kojima Zagorci imaju dugogodišnju uspješnu suradnju, a razmijene iskustva i razmišljanja te uspostave kontakti za možebitnu daljnju suradnju s američkim veteranima.

Konačno, spust Dobrom i Kupom ove godine pokazao je kako u ratu iskovana, neraskidiva veza karlovačkih branitelja i Zagoraca koji su im pritekli u pomoć kad im je to najviše trebalo, neprekinuto traje.

Tekst: Zdravko Senčar

Slike: Nikola Rahija i Zdravko Senčar

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook