Prethodni članak
Sljedeći članak

Miketiću smanjena kazna, dok većinu duga ne treba vratiti

Piše: Zoran Gregurek
Najpoznatiji zagorski poduzetnik Željko Miketić (44) na zlatarskom je Županijskom sudu pravomoćno


Najpoznatiji zagorski poduzetnik Željko Miketić (44) na zlatarskom je Županijskom sudu pravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora zbog više prijevara. Drugostupanjski je sud, naime, Miketiću smanjio kaznu za godinu i 4 mjeseca, koja mu je u ožujku prošle godine izrečena na Općinskom sudu u Donjoj Stubici.

Miketić je, podsjetimo, bio optužen za 32 kaznena djela prijevare u stjecanju, a prvostupanjski sud ga je proglasio krivim za njih dvadeset.

Županijski sud odbacio je još sedam kaznenih djela, tako da je suđen za njih 13. Kronologija kraha nekad najbogatijeg Zagorca, sadržana je i u prvostupanjskoj presudi, koju je u većem dijelu prihvatio Županijski sud.

Tako se u presudi ističe da je Miketić u listopadu 1998. godine upao u financijske teškoće. Zbog novčane stiske, kaže se u presudi, Miketić, koji se bavio i novčarskim poslovima, znao je da više neće moći vraćati glavnice i kamate ljudima koji su kod njega ulagali novac.

Stoga ga je sud osudio za ona kaznena djela koja je počinio nakon listopada 1998. godine, smatrajući da je poduzetnik svjesno prevario svoje klijente, jer je bio prezadužen.

Miketić će prema odluci suda morati vratiti novac manjem broju oštećenih klijenata, koji su ga tužili, a nešto manje od dva milijuna kuna mora vratiti u državni proračun.

Podsjetimo, zbog novčanih teškoća, jer mu mnogi nisu vraćali novac, a uloge s kamatama je morao isplaćivati, Miketić je u ožujku 1999. napustio zemlju i pola je godine bio u Americi.

Kad se vratio, nakratko je pritvoren, a suđenje u Donjoj Stubici počelo je u travnju 2000.

Miketiću se na Županijskom sudu u Zlataru sudi da je za sebe zadržao novac od prodaje 13 automobila, a nekoliko je zadnjih rasprava odgođeno zbog zdravlja.

Izvor: Vjesnik

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook