Prethodni članak
Sljedeći članak

MINISTARSTVO KULTURE NE DOPUŠTA DA KUMROVEC POSTANE MIAMI

Križanec: « To je samoubojstvo i kraj razvoja Kumrovca»

Piše: Ljiljana Pavlina

Tragom vijesti da je do


Križanec: « To je samoubojstvo i kraj razvoja Kumrovca»

Tragom vijesti da je dožupan za gospodarstvo Đovani Broz, koji je priznao da je u ogromnim dugovima zbog neplaćanja poreza, ipak uspio prodati svoj restoran «Stara vura» u centru Kumrovca, uspjeli smo upravo od njega doći do informacije da je kupac Siniša Križanec, poznati ugostitelj i najmoprimac dvorca Bežanec. –

To je još tajna, nisam mislio s tim ići van, jer je sve još u pripremnoj fazi. «Stara vura» je tek 'kap u moru'. Radi se zapravo o velikom projektu izgradnje dva golf igrališta, te prenamjeni Političke škole i Titove rezidencije.

Ja sam tek savjetnik i koordinator te dioničar u konzorciju kojeg mislim osnovati sa još četiri strana partnera.

Bazno ulaganje bi bilo 5 milijuna eura, uložili bi privatni kapital, a jamčili bi vlastitim hipotekama- pristao je ipak ispričati detalje Križanec, koji je odmah istaknuo da je najveća prepreka Ministarstvo znanosti, koje nema previše sluha za poduzetničke ideje.

– Na jesen prošle godine smo bili predstavnici Županije, TZ-e i ja u ministarstvu gdje smo prezentirali projekt čije je uporište u golf terenima. Sve bi se kretalo oko njih- oko njih bi niklo naselje za bogatu klijentelu, vremenom bi tu nikle i luksuzne kuće za iznajmljivanje.

Već smo otkupili 80-ak hektara zemljišta. S dolaskom bogatih turista, zaživjeli bi i dvorci, termalni izvori...

Uključili bi se i Slovenci, u pograničnom dijelu. Kad bi se još Zagorje povezalo sa Zagrebom tunelom... Sve bi bilo gotovo za 1-2 godine, jer bi htjeli čim prije povratiti ulaganja- kaže Križanec, koji misli da bi taj projekt potpuno preobrazio cijelu regiju.

Hrvatska Florida

No, sve to lijepo zvuči, ali čini se da Ministarstvo znanosti namjerava od Kumrovca napraviti gerijatrijski centar. U Političkoj školi bi se otvorio starački dom i Kumrovec bi se od raja za golfere preobrazio u hrvatsku Floridu, koju su odavno okupirali umirovljeni Amerikanci koji krate dane pržeći se na suncu uz plantaže naranči.

Suočen s takvim najavama iz Ministarstva znanosti, koje nema namjeru «dati» Političku školu i Titovu rezidenciju Križancu, već će ovih dana raspisati javni natječaj (valjda samo za gerijatrijske projekte), osim Križanca, razljutio se i načelnik općine Kumrovec Srečko Blažičko, koji je rekao da je to najlošije rješenje, koje je u potpunoj suprotnosti s njihovim urbanističko- razvojnim planovima.

– To je ubojstvo Kumrovca. Čudim se Ministarstvu znanosti koje bi trebalo biti krovna institucija domaće pameti da ne mogu naći bolje rješenje. Već 10 mjeseci čekamo da raspišu javni natječaj. Bili smo na razgovoru i sve dogovorili, ali ispada da oni ništa ne rade kad im treba 10 mjeseci da raspišu običan natječaj.

Državni tajnik prof. Blažićević sad kaže da bi tamo bila gerijatrija, a mi smo za raspisivanje javnog natječaja na kojemu bi mogli konkurirati poduzetnici. Javljaju nam se ljudi iz SAD-a, Kanade, Francuske...

Čudne se stvari događaju u Kumrovcu. Srušen je spomenik Titu, a Ministarstvo kulture još nije ništa napravilo iako su mogli odmah postaviti zamjenski spomenik iz Klanjca. Sve je to doista čudno- kaže Blažičko, a i Križanec se poslužio sličnom terminologijom i došao do sličnih zaključaka.

- To je samoubojstvo. Bude li tamo gerijatrija, Kumrovec ima pravo raspisati referendum. Tu bi bio kraj razvoja. Ne mogu vjerovati da su tako kratkovidni- ogorčen je Križanec, koji će usprkos dosadašnjim pripremnim ulaganjima odustati od svega ne postigne li se dogovor s Ministarstvom znanosti.

- «Stara vura» nam je interesantna jer je u centru i ima prostora za 20 soba u koje bi se dok traju radovi smjestili tim arhitekata i izvođači, a kasnije gosti. No, izgleda da ništa od svega toga- rezigniran je Križanec, koji je dok mu nismo otkrili namjere Ministarstva znanosti, bio pun optimizma, da bi nakon toga pao u potpuni očaj i rezignaciju.

- Na čelu projekta je vodeći europski golf arhitekt Gunter Hauser, čije je sjedište u Beču. U konzorciju bi osim mene bili Austrijanci i Francuzi, no čini se da ovoj državi ne trebaju poduzetnici i vizionari. Sad bih najradije otišao na Novi Zeland

-očajavao je Križanec, čuvši da je cvijet naše pameti odlučio da Kumrovec postane Miami...

Izvor: Zagorski list

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook