Prethodni članak
Sljedeći članak

Ministarstvo: ''Raos se nije trebao niti obratiti''

Osude izjava o 10. travnja 1941.


Pripadnici 9. bojne HOS-a Rafael Vitez Boban u Splitu su polaganjem vijenaca ispred spomenika poginulim suborcima obilježili 31. obljetnicu te postrojbe.

Među govornicima su bili ratni zapovjednik Marko Skejo, predsjednik Skupštine Splitsko-dalmatinske županije Mate Šimundić, bivši general HOS-a i saborski zastupnik Ante Prkačin te Matko Raos kao izaslanik ministra branitelja. Tom su prilikom neki veličali NDH, piše HRT.

- Morate znati, da nije bilo 10. travnja 1941. ne bi bilo ni današnje Hrvatske, rekao je Matko Raos, izaslanik ministra branitelja.

SDP osudio izjavu brigadira Raosa

Izjavu izaslanika ministra branitelja brigadira Matka Raosa osudio je SDP te pozvao Vladu da se od te izjave ogradi.

- Nedopustivo je da se Domovinski rat i stvaranje današnje Hrvatske dovodi na bilo koji način u vezu sa zločinačkom NDH, koja je bila kvislinška tvorevina. Hrvatska, kao i cijela slobodna Europa, nastala je na temeljima i vrijednostima antifašizma, što je definirano našim Ustavom i na to trebamo biti ponosni, stoji u priopćenju koje potpisuje potpredsjednik SDP-a Hrvatske Ranko Ostojić.

- Ne možemo dopustiti niti tolerirati da ljudi koji predstavljaju ministra i Vladu imaju ovakav stav. Pozivamo ministra i Vladu da se ograde od ovog skupa i riječi njihovog izaslanika Raosa, navodi se u priopćenju.

Evo i priopćenja Ministarstva branitelja.

- Povodom obilježavanja 31. obljetnice ustrojavanja IX. bojne HOS-a Matko Raos bio je izaslanik Ministarstva hrvatskih branitelja na svečanoj akademiji i odavanju počasti poginulim pripadnicima te postrojbe, i to isključivo svojom nazočnošću te polaganjem vijenca i paljenjem svijeće. Napominjemo kako nikakvo obraćanje njega kao izaslanika nije bilo predviđeno. Također, ističemo kako je g. Raos izjavu dao u svoje ime, a ne u ime Ministarstva te se ograđujemo od iste, piše HRT.

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook