Prethodni članak
Sljedeći članak

Mlada ste obitelj i tražite svoj dom? Ova Općina ima rješenje!


Općina Zlatar Bistrica raspisala je javni poziv  za dodjelu bespovratnih sredstava za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području općine Zlatar Bistrica u 2024. godini.

Predmet Javnog poziva je dodjela bespovratnih sredstava u okviru provedbe mjera kojima se potiče rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji u skladu s uvjetima utvrđenim u Odluci o mjerama, kriterijima i postupcima za poticanje rješavanja stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Zlatar Bistrica, u cilju demografske obnove smanjenja iseljavanja te povećanja broja stanovnika na području Općine Zlatar Bistrica. Postoje tri kojima se potiče rješavanje stambenog pitanja mladih obitelji na području Općine Zlatar Bistrica.

Prva je mjera za sufinanciranje obiteljske kuće u iznosu od 50% prihvatljivih troškova, a najviše do 3.980,00 eura.  Prihvatljivi korisnici su mlade obitelji, pod uvjetom da u svom vlasništvu nemaju drugi stan, obiteljsku kuću, kuću za odmor ili sličan objekt pogodan za stanovanje, da istu nisu prodali, darovali ili na bilo koji drugi način otuđili, odnosno da im kupljena nekretnina ili nekretnina koju grade predstavlja prvu nekretninu za stanovanje na području Republike Hrvatske. To su fizičke osobe, državljani Republike Hrvatske, kao i strani državljani i osobe bez državljanstva te fizičke osobe koje imaju namjeru trajnog nastanjenja na području Općine Zlatar Bistrica s ciljem rješavanja svojeg stambenog pitanja kupnjom stana ili obiteljske kuće, odnosno gradnjom i rekonstrukcijom obiteljske kuće na području Općine Zlatar Bistrica.

 Mladom obitelji se smatra podnositelj zahtjeva zajedno sa svojim bračnim ili izvanbračnim partnerom i djecom, ako ih imaju, pod uvjetom da barem jedan od bračnih ili izvanbračnih partnera nije stariji od 40 godina na dan raspisivanja Javnog poziva te da svoje stambeno pitanje rješavaju prvi put stjecanjem vlasništva nad nekretninom ili gradnjom rekonstrukcijom vlastitog stambenog objekta. Mladom obitelji smatra se i jednoroditeljska obitelj te samohrani roditelj.  Sufinanciranje gradnje obiteljske kuće na području Općine Zlatar Bistrica može se ostvariti u iznosu od 50% prihvatljivih troškova, a najviše 3,980,00 eura pod uvjetom da je ishođena pravomoćna građevinska dozvola ili odgovarajući akt za gradnju te da je prijava početka građenja izvršena u 2024. godini, a sve prema važećim propisima gradnje. Gradnja obiteljske kuće u okviru MJERE 1. odnosi se na gradnju nove građevine.

Druga mjera odnosi se na sufinanciranjekupnje obiteljske kuće/stana u iznosu do 50% kupoprodajne cijene, a najviše do 3.980,00 eura. Sufinanciranje gradnje obiteljske kuće na području općine Zlatar Bistrica može se ostvariti pod uvjetom da je kupoprodajni ugovor sklopljen u 2024. godini.  Kupnja obiteljske kuće/stana u okviru te mjere ne podrazumijeva kupnju nekretnine na dosadašnjoj adresi prebivališta. Nekretnina za koju se traži sufinanciranje mora biti na drugoj adresi od adrese dosadašnjeg prebivališta.

Treća mjera na financijsku pomoć za poboljšanje kvalitete stanovanja ulaganjem u rekonstrukciju obiteljskih kuća kojima se osigurava novi stambeni prostor u iznosu do 50% prihvatljivih troškova, a maksimalno u visini do 2.650,00 eura, pod uvjetom da je ishođena pravomoćna građevinska dozvola ili odgovarajući akt za gradnju te da je prijava početka građenja izvršena u 2024. godini, a sve prema važećim propisima gradnje.  Javni poziv, upute za prijavitelje i obrasci potrebni za prijavu nalaze se na web stranici Općine Zlatar Bistrica.

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook