Prethodni članak
Sljedeći članak

Zlatnu misu proslavio zagorski svećenik koji već godinama služi u Njemačkoj


Protekle je nedjelje u Gornjoj Stubici vlč. Ivan Levak proslavio je svoju 50. obljetnicu svećeničkog ređenja – Zlatnu misu.

Svečanost je započela procesijom od kapele Ivana Krstitelja u centru Gornje Stubice u kojoj su sudjelovali: puhački orkestari iz Aschaffenburga i Gornje Stubice, župni zbor, mnogobrojne udruge, vjernici i uzvanici iz Njemačke.

Svetu misu je predvodio Zlatomisnik vlč. Ivan Levak, a propovijedao je preč. Dubravko Škrlin Hren. U koncelebraciji su bili i domaći sinovi: vlč. Stjepan Lukec, vlč. Krunoslav Hikec i vlč. Josip Čulig.

Preč. Dubravko istaknuo je: „Spominjući se raznovrsnih obljetnica, ljudi osvrću svoj pogled unatrag i trasiraju put za budućnost. I ovo zlatomisničko slavlje prigoda je zastati na trenutak u sadašnjosti kako bi zahvalnim pogledom srca i riječima izrekli zahvalu za sve ono što je bilo, te s ponosom i nadom krenuli naprijed – u budućnost. Želimo danas podati zahvalu Bogu za dar njegova poziva i za dar ljudskog odaziva u osobi svećenika Ivana – rekao je vlč. Škrlin Hren.

Vlč. Levak zaređen je 1974. godine, u zagrebačkoj katedrali po rukama kard. Franje Kuharića, a mladu misu slavio je 4. kolovoza 1974. u Gornjoj Stubici, u vrijeme ondašnjega župnika Adama Šimeckog.

U svom je govoru vlč. Škrlin Hren zahvalio vlč. Levaku za sve dobro koje je učinio za rodnu gornjostubičku župu i općinu te druga mjesta u kojima je djelovao, posljednjih godina u Njemačkoj.

Posebne zahvale upućene su mu za pomoć gornjostubičkoj župi i zajednici. Nakon što je Župa Gornja Stubica darovala Općini Gornja Stubica zemljište za gradnju dječjeg vrtića 'Jurek', upravo je vlč. Ivan bio taj koji je prvi darovao novčani dar za početak gradnje vrtića. A najveći dar je kroz gradnju kapele sv. Katarine koju je darovao Župi, te kroz darovano zemljište i zahtjevne početke gradnje Spomen hiže Rudolfa Perešina.

Kao prvi predsjednik i suosnivač Društva Rudolf Perešin udario je temelje za to važno djelo koje će biti trajni spomen na junaka i viteza naših bregova. Dodajmo i da je svečana misa povodom ove obljetnice slavljena i u Jakšincu, kod kapele svete Katarine, gdje je otkrivena spomen ploča kao zahvala vlč. Levaku.

Na kraju svete mise, u ime župnika, preč. Nikole Jurkovića, svih župljana te stanovnika Općine, čestitku je uputila vjeroučiteljica Monika Lisak, koja je zahvalila vlč. Levaku na njegovom pastoralnom djelovanju. Poklonjena mu je i misnica u kojoj je slavio svoju zlatnu misu.

Po završetku svete mise, na prostoru oko župne crkve bio je upriličen ručak za sve vjernike i uzvanike.

 

 

 

 

 

 

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook