Prethodni članak
Sljedeći članak

Mrtvo novorođenče sakrila ispod olupine vozila

A. J. (29), majka troje djece iz Grdenaca pokraj Zaboka, rodila je sama prije dva-tri tjedna u kupaonici na katu svoje


A. J. (29), majka troje djece iz Grdenaca pokraj Zaboka, rodila je sama prije dva-tri tjedna u kupaonici na katu svoje kuće, no čedo je potom zamotala ručnikom i dvjema PVC vrećama i spremila ga ispod olupine automobila iza garaže.

Jedino je to nedvojbeno potvrđeno očevidom, a okolnosti se zbog potpune psihičke rastrojenosti pacijentice, prošli petak primljene na Odjel ginekologije OB-a Zabok, još utvrđuju.

U bolnicu se javila sama, rekavši da joj je loše, da bi se tek obradom došlo do saznanja da je svježa rotkinja. Na upit gdje joj je dijete, nije željela odgovoriti. Dežurna je liječnica obavijestila policiju koja je, pak, ubrzo pronašla malo tijelo, ali nije mogla utvrditi koliko je čedo bilo staro.

Kako je s majkom zbog, pretpostavlja se, postnatalne depresije i dalje nemoguće suvislo razgovarati, tijelo će se moći kvalificirati tek nakon dospijeća nalaza obdukcije iz Zavoda za sudsku medicinu, kamo je čedo otpremljeno s već uznapredovalim truležnim promjenama.

Pretpostavka o čedomorstvu u ovom se času, neslužbeno doznajemo, ipak čini preuranjenom.

Prema bolničkim izvorima, naime, iako je od poroda do prvog pregleda prošlo dosta vremena, liječnicima se čini izglednijim da je riječ bila o spontanom pobačaju djeteta u dobi od 18 ili 19 tjedana života. Neslužbeno, izvan sebe je i njezin suprug, koji je liječnicima rekao kako nije primijetio da mu je supruga trudna, niti mu je ona to spominjala.

Majke u krizi bez pomoći

Liječnici upozoravaju da se prije 28 tjedna trudnoće ne može govoriti o porodu, već samo o pobačaju. Pokaže li nalaz obdukcije da je čedo bilo ispod te dobne granice, kaznenog djela neće biti, a majci, bez obzira na kvalifikaciju djela, treba prije svega dati psihološku potporu. Posebnih kriznih stožera za potporu obitelji, prije svega djeci, nažalost, u nas još nemaju.

Izvor: Jutarnji listi

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook