Prethodni članak
Sljedeći članak

MUP RADI NA TOME: Za one s više novca, veće prometne kazne?


Mnogo ljudi u Hrvatskoj gubi živote na cestama. Razloga je niz - od nepažnje, alkohola, mobitela, do starih, neispravnih vozila i neprilagođene brzine. Dio europskih zemalja ima imovinski cenzus kad je riječ o visini kazne, a o tome sada razmišlja i Hrvatska.

Policijske kontrole na prometnicama vozače prisiljavaju da rade što manje prekršaja. Najčešći su prekoračenje brzine, alkohol, pojas i korištenje mobitela, a kazne su od 30 do 3980 eura. “Najveći broj prekršaja su nepropisne brzine, što je ujedno i najčešći uzrok prometnih nesreća. Znači, neprilagođena i nepropisna brzina”, rekao je za N1 Mladen Šerić iz prometne policije PU splitsko-dalmatinske.

U protekloj godini zabilježeno je 2811 prometnih nesreća, od čega 372 s teškim tjelesnim ozljedama, a 24 su osobe preminule. Kada je riječ o prekršajima, njih je bilo 70.102, a uzroci su bili brzina, pojas i alkohol.
Uz prevenciju, neizostavne u sprječavanju teških prometnih prekršaja su i kazne. “Prekršajne kazne su dosta visoke što se mene tiče osobno, ali i za većinu naših sudionika u prometu. Možda na neke ne djeluju, ali mislim da na većinu djeluju pozitivno”, kaže Šerić iz splitske prometne policije, prenosi Index.

Bio pozitivan ili ne, model uvođenja imovinskog cenzusa u promet nešto je na čemu se radi, otkrio je resorni ministar Božinović. U prijevodu, kazne bi se naplaćivale ovisno o visini primanja vozača.
“Ono što smo napravili kao prvi korak to je da smo od fakulteta prometnih znanosti zamolili jednu sveobuhvatnu analizu. Ukoliko pokaže da je to put kojim treba ići, kao što sam nekoliko puta kazao, mi nećemo ni tu imati nikakvih problema”, rekao je u utorak ministar unutarnjih poslova i potpredsjednik Vlade Davor Božinović.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook