Prethodni članak
Sljedeći članak

Svjetski kipar Antun Augustinčić inspirirao mladu generaciju keramičara

Jedinstvena zajednička suradnja između Galerije Antuna Augustinčića i Srednje škole Bedekovčina rezultirala je programom radionica za učenike Srednje škole Bedekovčina, smjera pomoćni proizvođač keramike


Na radionicama održanim nedavno u suradnji između Galerije Antuna Augustinčića i Srednje škole Bedekovčina oblikovala se ljudska figura i učila anatomija. Ideja za radionicu razvila se nakon posjete učenika  Srednje škole Bedekovčina Muzeju i sudjelovanja na taktilnoj radionici skulptura Antuna Augustinčića i prezentaciji edukativnog filma koji opisuje izradu skulpture.

– Učenici su pokazali veliki interes za kiparstvo Augustinčića te posjeduju talent u oblikovanju keramike. Ovim programom radionicama im se željela približiti kiparska tehnika modeliranja ljudske figure. Iskustvo i znanje od kojeg će imati koristi kao budući kreativni proizvođači keramike. Radionica je započela predavanjem o kratkoj povijesti i teoriji oblikovanja figure. Nakon toga na malim kiparskim konstrukcijama (geristima) se sa žicom izrađivao kostur kao osnova za kasnije modeliranje. Zadatak svakog učenika je da izradi figuru po uzoru na samoga sebe. Radionice su se odvijale od 13.2. pa do 17.2. te su učenici ostvarili odlične rezultate, a neki su se po prvi puta uopće okušali u kiparstvu i modeliranju ljudske figure iz gline – izvijestila je voditeljica radionice Petra Šoltić. 

Voditelj radionice je muzejski pedagog Petra Šoltić sa suradnicima Mladenom Gorički, Robertom Žitnikom i Igorom Siročićem. Osim radionica održala su se predavanja o bogatoj povijesti hrvatske keramike 20. stoljeća i posjetilo Sarkofage obitelji Erdödy u Klanjcu. Sudionicima nakon uspješnog završetka programa radionica dodijeljena su i priznanja. Učenici koju su sudjelovali: Dalibor Vrdelja, Matija Tretinjak, Ana Valentić i Natali Hubak.

Još članaka iz "Vijesti"

Facebook